Abessinier

Ursprung: England                    
Den här raskatten är en av världens äldsta kattraser. De har stora mandelfärgade ögon som ofta är gröna eller bärnstensfärgade. Det är en aktiv och social kattras.

American curl

Ursprung: USA                           
Finns som både långhårig och korthårig. Det som är mest speciellt är att den övre hälften av öronen är bakåtvända.

Balines

Ursprung: USA                           
Det här är en långhårig Siames. En aktiv och social kattras som precis som Siamesen pratar mycket. Det här anses vara en av de smartaste kattraserna.

porträtt på abessinier, american curl och balines

Bengal  

Ursprung: USA                           
Bengal är från början en korsning mellan bengalisk vildkatt och tamkatt. Bengaler älskar att klättra. Idag är den en raskatt som är eftertraktad och det är en av världens dyraste kattraser. Det finns Bengaler som sålts för mer än 100 000 kronor!

porträtt på bengal kattunge

Brittiskt korthår

Ursprung: England                    
Det här är en kattras som ser ut som en nallebjörn. Lugn, stillsam och gosig kattras med plyschliknande päls. Det är en av de mest populära raskatterna.

Brittiskt långhår

Ursprung: England                    
Den här kattrasen uppstod första gången när man parade en brittiskt korthår med perser. Brittiska korthår kan numera bära på anlag för lång päls.

Burma

Ursprung: USA                           
Burma är en av de första kattraser att bli godkända av en kattklubb, redan på 40-talet. Burma är en social och tillgiven kattras. De är väldigt ofta mörkt bruna men finns i många färger.

porträtt av tre populära kattraser

Burmilla

Ursprung: England                    
Det speciella med Burmilla är att det är en silverfärgad kattras. De har ett speciellt skimmer i pälsen som kommer av att varje pälsstrå är vitt i botten och färgat längst ut i toppen.

Chartreux 

Ursprung: Frankrike                 
Chartreux är en stor och tung kattras som funnits väldigt länge. De har glänsande blå päls och kopparfärgade ögon.

Cornish Rex

Ursprung: England                    
Det här är en kattras med lockig päls och som också visat sig vara en relativt allergivänlig katt. 

porträtt av burmilla, chartreux och cornish rex

Cymric

Ursprung: Isle of Man              
Cymric är en långhårig variant av Manx. Det mest typiska för kattrasen är att de inte har någon svans, eller en väldigt kort svans. Det är en tillgiven och personlig kattras. Det finns bara några få raskatter utan svans.

Devon rex 

Ursprung: England                    
Devon rex känns lätt igen för att de har lockig päls, stora ögon och stora öron. De påminner nästan om fladdermöss. På samma sätt som andra lockhåriga rasketter har Devon rex visat sig vara en allergivänlig katt.

porträtt av kattraser cymric och devon rex

Don sphynx    

Ursprung: Ryssland                  
Den här är en nakenkatt. De kan ha lite fjun på vissa delar av kroppen men är till största del utan päls. Det är en tillgiven kattras som gärna kelar och ligger nära.

Egyptian mau 

Ursprung: Egypten/USA
Det här är en nyfken och lekfull kattras från Egypten som senare utvecklats i USA. De har en tät och glansig päls med fläckar i olika mönster, ofta i ränder.

Europé

Ursprung: Sverige                     
Den här kattrasen hette från början Svensk huskatt. Den har också hetat Europeisk korthår men heter numera bara europé. Det är en av de äldsta kattraserna och ättling till de första tamkatterna i Europa.

porträtt av speciella kattraser

Exotic              

Ursprung: USA                           
Exotic är en korthårig variant av perser. Precis som perser är det en raskatt med trubbig nos och stora ögon. Exotic finns i fler än 300 färgvarianter!

German rex   

Ursprung: Tyskland                  
Det här är väldigt sällsynt kattras med lockig päls. Den har oftast längre päls än de andra rex-katter som kommer från England; Devon rex och Cornish rex.

porträtt av kattraser exotic, german rex och korat

Helig Birma    

Ursprung: Frankrike                 
Helig birma kallas oftast bara Birma. En vänlig och tystlåten kattras som är vackert maskade och har blå ögon.

Japanese bobtail                      

Ursprung: Japan                        
Japanese bobtail är en kattras utan svans. Den är väldigt ovanlig i Europa. Svansen den har kan vara en decimeter lång men bärs böjd och ser därför ut som en liten stump. Raskatter med kort svans har ofta ett namn med bobtail som betyder stubbsvans.

två kattraser, helig birma och japanese bobtail

Korat

Ursprung: Thailand                   
Korat är en liten kompakt katt med silvergrå päls. Korat kan bära anlag för en allvarig sjukdom: Gangliosidos (GM1 och GM2)

Kurilean bobtail

Ursprung: Ryssland                  
Som namnet avslöjar är det här en kattras med kort svans. De har en liten tofsvippa till svans. Kattrasen finns både som långhårig och korthårig variant.

La perm

Ursprung: USA                           
La perm är en ovanlig kattras med lockig päls. Det som skiljer den åt från andra lockhåriga kattraser som till exempel Devon Rex är att pälsen är lång och lockig.

Maine Coon   

Ursprung: USA                           
Det här är världens största kattras. En hankatt kan väga upp till 8 kg och de har en lång tjock päls som gör att de ser ännu större ut. Maine coon har små tofsar på öronen.

kattunge kurilean bobtail och bilder på la perm och maine coon

Manx               

Ursprung: Isle of Man              
Det mest karakteristiska kännetecknet hos en Manx är att de inte har någon svans. De kan ha en liten stump, eller kort svans men är oftast svanslösa. Det är en väldigt gammal ras. Den långhåriga varianten räknas som en egen ras: Cymric.

Neva masquerade

Ursprung: Ryssland                  
Neva masquerade är som namnet avslöjar en maskad katt, det vill säga att ansikte, öron, ben och svans har en mörkare färg än resten av kroppen. Kattrasen är samma som Sibirisk katt förutom färgen och har sedan 2009 räknats som egen ras.

porträtt av kattraser manx och neva masquerade

Norsk skogkatt                          

Ursprung: Norge                       
Skogisen som den också kallas är en storväxt kattras med lång päls. De är vädertåliga och tycker om att klättra och sitta högt.

Ocicat

Ursprung: USA                           
Ocicat är en liten kattras som påminner om Ozeloten, därav namnet. Kattrasen har ett vilt utseende och är en aktiv och intelligent katt.

Orientaliskt korthår

Ursprung: England                    
Orientalisk korthår är som en Siames, men har inte maskad färg. De har intensivt gröna ögon. Vita katter kan ha blå, gröna eller till och med olikfärgade ögon.

porträtt av tre fina kattraser

Orientaliskt långhår                  

Ursprung: England                    
Det här är precis som namnet avslöjar en långhårig variant av orientaliska katten. Den har tidigare kallats javanes.

Perser

Ursprung: Iran
Perser är en av våra äldsta kattraser. Den har ursprung i forna Persien, men har sedan utvecklats framför allt i England och USA. Det säregna med en perser är dess trubbiga nos och stora tätt sittande ögon. En korthårig variant räknas som egen ras; Exotic.

Peterbald        

Ursprung: Ryssland                  
Peterbald är en elegant katt som påminner om de orientaliska raskatterna, men den har ingen päls. Den har rynkigt ansikte och stora ögon som är mörkt blå eller intensivt gröna.

tre kattraser, orientalisk långhår, perser och peterbald

Ragdoll

Ursprung: USA                           
Ragdoll är den vanligaste katten i Sverige, bland de raskatter som är registrerade. Den blir fullkomligt avslappnad när man bär på den, därav namnet "trasdocka".

Russian blue   

Ursprung: England                    
Kattrasen har förmodligen ett ursprung i Ryssland, därav namnet, men den blev först godkänd i England. Det är en blåfärgad, elegant kattras med långa ben. Den har gröna ögon.

Selkirk rex

Ursprung: USA                           
Selkirk rex är som andra rexkatter lockig i pälsen. Det finns både en korthårig och långhårig variant. Det är en social och tillgiven kattras.

porträtt av ragdoll, russian blue och selkirk rex

Siames

Ursprung: Thailand                   
Siames är en väldigt sällskaplig raskatt som ofta pratar mycket. De är väldigt lika ändra orientaliska katter, vad som är säreget för siamesen är att de har maskad färg, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Kroppsfärgen är generellt ljus.

Sibirisk katt

Ursprung: Ryssland                  
Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar. De har lång päls men har trots det visat sig vara en relativt allergivänlig kattras. De har en syskonras med maskad färg; Neva masquerade.

Singapura        

Ursprung: USA                           
Det här är världens minsta kattras. De väger sällan mer än 3 kg. Ursprunget är oklart, men de blev först registrerade som en egen ras i USA.

bild på tre kattraser; siames, sibirisk katt och singapura

Snowshoe

Ursprung: USA                           
Snowshoe har sitt ursprung i siames och en vitfläckig american shorthair. Det är en maskad katt med vita tecken, de ska vara vita på tassar och gärna ha vit bläs i ansiktet. De har vackert blå ögon.

Sokoke

Ursprung: Kenya                       
Sokoke är en kattras från Afrika, vilket är ovanligt hos oss i Europa. Det är en livlig, pigg och självständig kattras. De finns bara i en färg, brun tabby. De är en av de mest sällsynta kattraserna i listan.

Somali

Ursprung: USA                           
En långhårig variant av Abessinier. Abessinier har funnits väldigt länge, och de korthåriga katterna kan bära på ett anlag för lång päls. Från 60-talet har man tagit vara på anlaget och utvecklat den här kattrasen som nu räknas som en egen ras.

kattraser snowshoe, sokoke och somali

Sphynx

Ursprung: USA                           
Sphynx är en nakenkatt som är väldigt sällskaplig.

Thai

Ursprung: USA                           
Många menar att det här är hur Siames såg ut från början. Det är maskade i färgen, med vackra blå ögon.

Turkisk angora

Ursprung: Turkiet                      
Det här förmodligen världens äldsta kattras. Man anser att den är grunden för alla kattraser med lång päls. Det är en vänlig och sällskaplig kattras.

porträtt av sphynx, thai och turkisk angora

Turkisk Van    

Ursprung: Turkiet                      
Turkisk Van är också en angoravariant. De har ursprung i Turkiet men aveln utvecklades i England. Speciellt för kattrasen är att de ofta tycker om att bada och leka i vatten.

Redo att köpa katt

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén