Siamesens historia

Kattrasen kommer från Siam, som är nuvarande Thailand. Den hölls som sällskapskatt av munkar och ansågs vara helig. Den här typen av katter finns omnämnda och avbildade i litteratur så tidigt som mitten av 1300-talet.

På den allra första kattutställningen som hölls i London 1871 fanns det en katt från Siam som visades. Den hade dock inte blivit klassificerad som en egen ras, utan det skedde först 1946.

Till Sverige kom Siamesen så tidigt som i början på 1900-talet. De första katterna som kom till Sverige hade svårt att tåla klimatet, men under årens lopp importerades fler Siameser och kattrasen anpassades. Det var länge en utav de mest populära raskatterna i Sverige. (Registrerade i Sverak)

Det finns flera kattraser som är närbesläktade med Siamesen, t ex balines och orientaliskt korthår.

Fakta om siames:

  • Ursprung: Thailand
  • Vikt: 3-5 kg
  • Livslängd: 8-12 år
  • Kännetecken: maskad färg och blå ögon
  • Temperament: pratglad och sällskaplig

Storlek och utseende hos siames

Siamesen är en slank, muskulös och elegant katt. De är högresta och har ofta bakben som är något högre än frambenen. De har ett triangelformat huvud med stora öron och mandelformade ögon som är djupt blå till färgen. De blå ögonen är ett tydligt kännetecken för en Siames.

En annan sak som är typisk för rasen är att de är maskade, det vill säga att ansikte, öron, ben och svans har en mörkare färg än resten av kroppen. Siames kan ha alla möjliga färger, men de har alltid en hel eller randig mask. Vanliga färger hos siames är blåmaskad, brunmaskad, chokladmaskad och lilamaskad.

en kattunge av rasen Siames leker med en boll

Att köpa en Siames

Den här kattrasen är väldigt sällskaplig, ofta utåtriktad och ”pratar” mycket. Siamesen kan ha ett lite mörkare röstläge så den kan låta väldigt bestämd när den jamar. Siamesen trivs med sällskap, både med människor och andra katter. Det är inte ovanligt att de går och möter gäster som kommer på besök. Om katten är ensam hemma på dagarna kan det vara bra att ha mer än en katt.

Det är en lekfull och tillgiven kattras som kräver rätt mycket uppmärksamhet och aktivitet. Det finns många Siamesägare som berättar hur man kan lära katten att apportera och gå i koppel. De passar bra som innekatt men man måste räkna med att aktivera katten.

En kattägare berättar:
”Siames är den absolut roligaste kattrasen! Det kan krävas en hel del tålamod och man får acceptera att blommor och annat åker i golvet eftersom de är så nyfikna. De vill gärna inspektera allt nytt som dyker upp hemma, även matkassen efter man har varit och handlat. De passar perfekt om man vill ha en aktiv katt som man alltid har sällskap av och kan prata med.”  /Marie

Hälsa hos en Siames

Det finns hälsoprogram inom SVERAK för att förebygga PRA hos Siames. PRA hos katt (progressiv retinal atrofi) är en ögonsjukdom som gör att näthinnan förtvinar och katten blir blind. Sjukdomen är ärftlig och genom att kartlägga genetiken och påverka aveln försöker men minska antalet katter som bär på genen för PRA.

Det förekommer också defekter som svansknick och skelögdhet. I kattrasens hemland anser man att dessa defekter tillhör rasen. I Sverige är de dock inte så vanligt förekommande.

Som kattägare till en siames ska man undvika att katten blir överviktigt. De mår inte bra om de blir för tunga eller klumpiga.

Vilken kattras ska man välja?

Vi har listat alla kattraser som finns i Sverige, A-Ö.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert