Sphynx, historia och bakgrund

Hårlösa katter har förekommit under lång tid men Sphynx är den första hårlösa kattrasen som har avlats specifikt för denna egenskap. Framgångsrik avel startade på mitten av 60-talet i Kanada. När man lyckades avla fram en nakenkatt döpte man den till Sphynx eftersom man tyckte att den liknade kattstatyer från forna Egypten. Kattrasen blev godkänd i slutet på 1960-talet. Man drog tillbaka godkännandet då det visade sig finnas flera ärftliga defekter hos kattrasen. När man fick ordning på dem godkändes rasen på nytt. Det var så sent som 2001. Läs mer om nakenkatter.

Fakta om sphynx:

  • Ursprung: Kanada
  • Vikt: 3-5,5 kg
  • Livslängd: ca 14 år
  • Kännetecken: nakenkatt, nästan helt utan päls
  • Temperament: kelig, sällskaplig

Storlek och utseende hos nakenkatten Sphynx

Det mest typiska för en Sphynx är att den nästan inte har någon päls. Den beskrivs som hårlös även om den har tunna fjun över kroppen. När man klappar en Sphynx kan det kännas som att klappa en ljummen persika. Eftersom de inte har någon päls syns alla rynkor på huden vilket ger dem ett väldigt speciellt utseende.

Det är en liten till mellanstor katt. Den har en långsträckt kropp och muskulösa bakben. Sphynx har ett litet kilformat huvud med stora ögon och stora öron.

en katt av rasen Sphynx sitter i en soffa

Är Sphynx en allergivänlig katt?

Det går inte att säga att katter är allergivänliga, men personer som har allergi kan reagera mer eller mindre på olika kattraser. Kattallergiker reagerar oftast på en allergen som finns hos de flesta kattraser, även hos Sphynx. Eftersom Sphynx är hårlös så sprider sig allergenet inte på samma sätt som hos en katt med päls, och det kan göra att en allergiker inte reagerar lika mycket.

Hur man reagerar är väldigt individuellt och är man allergisk är det inte en bra idé att skaffa katt, oavsett kattras.

Utåtriktad och busig kattras

Sphynx är en social och utåtriktad kattras som tycker om människor. De vill gärna ha uppmärksamhet från sina människor vilket gör att de pratar mycket och gärna busar och leker. De vill så klart gärna sova i samma säng som matte och husse, under täcket, gärna hud mot hud.

De har en stor aptit och behöver äta mycket och ofta för att hålla värmen. Dels har de högre kroppstemperatur än genomsnitt för andra katter, dels har de ingen päls som håller kvar värmen. De tycker inte om att sitta på kalla ytor och är generellt väldigt väderkänsliga. De kan inte vara ute när det är kallt och behöver solskydd när det är varmt och soligt.

En kattägare berättar:
"Det är speciellt att leva ihop med en Sphynx. De är inte som andra katter. De är väldigt, väldigt sällskapliga. Man skulle kunna säga efterhängsna. De vill gärna vara nära hela tiden, vår Sphynx hittade ett sätt att smidigt klättra upp på en axel och sitta där medan man lagade mat eller gjorde annat. De kräver lite pyssel eftersom man måste bada dem och ta hand om huden. De är heller inte så självständiga så de ber gärna om hjälp från sin matte eller husse när de till exempel fryser. Man får vara beredd på att ge dem mycket tid och omtanke, men man får samtidigt så mycket kärlek tillbaka!" /Jennifer

Hälsa hos en Sphynx

Sphynx drabbas ofta av hudproblem som utslag och svampinfektioner. Hos alla katter utsöndras en oljig substans i huden. Eftersom Sphynx inte har någon päls ligger den oljan kvar på huden och man måste hjälpa katten att hålla huden ren och smidig. Det gör man genom att bada eller svampa av katten regelbundet och ta hand om dess hud. Sphynxen måste skyddas mot solbränna.

Don sphynx

Don sphynx är en annan kattras utan päls. Den har sitt ursprung i Ryssland och kallas också Donskoy cat eller Russian hairless. Don sphynx är inte släkt med den vanliga sphynx-katten även om man kan tro det. De här nakenkatterna har uppstått på två olika håll i världen ungefär samtidigt.

Don sphynx har bidragit till ytterligare en nakenkattras som heter Peterbald. Där har man korsat nakenkatt med till exempel siames och andra orientaliska korthåriga kattraser.

Vad kostar en kattförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vad som ingår i en kattförsäkring och vad det skulle kosta att försäkra en Sphynx.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert