Brittiskt korthårs ursprung

Brittiskt korthår sägs ursprungligen härstamma från de katter som romarna förde med sig till Storbritannien. På 1880-talet utvecklades rasen genom avel på de allra ”bästa” av huskatter och då skapades kattrasen ”british blue”. På den tiden behandlades olika färger nästan som olika raser och det var den blå färgen man såg på de första utställningarna.

Under första och andra världskrigen minskade intresset för kattrasen och det fanns på 1950-talet endast ett par individer kvar. Men då tog man tag i aveln på nytt och idag är det här en av de mest populära kattraserna både i hemlandet Storbritannien och i Sverige. Den ligger också högt upp på listan över de mest populära kattraserna på webben.

Fakta om brittiskt korthår:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Vikt: 5-7 kg kg
  • Färger: en- eller flerfärgade, till exempel lila, fawn, choklad, creme och blå
  • Temperament: lugn och stillsam, tystlåten, passar som innekatt

Storlek och utseende hos brittiskt korthår

Brittiskt korthår är en kattras som ser ut lite som en nallebjörn. Den har en muskulös och knubbig kropp och en korthårig päls som är tät och plyschliknande. Huvudet är runt med fylliga kinder och de har små öron men stora, runda ögon.

Britten kan ha alla möjliga färger och mönster. De kan vara helt enfärgade, men de kan också ha mönster som randiga, marmorerade eller prickiga. De kan dessutom ha vita tecken. Några vanliga färger på brittiskt korthår är brun, vit, blå, golden, creme och lila.

Det är en relativt stor och tung kattras och utvecklas långsamt. Den är fullvuxen först vid 3 - 4 års ålder.

porträtt av brittisk korthår med brun päls

Personlighet hos brittiskt korthår

Det här är en stillsam och vänlig kattras vilket bidrar till att den är så populär. Den är mild, tillgiven och lättskött. Även britter kan vara aktiva ibland men du ser dem oftast i soffan bredvid sin matte eller husse. De brukar passa utmärkt som innekatt.

Även lugna katter ska ges möjlighet till aktivitet om de vill, så om du väljer att ha katten inomhus ska du ge den omväxling i sin omgivning genom till exempel klösträd och olika saker katten kan klättra på. Läs mer om att aktivera katten.

kattungar brittiskt korthår i creme och fawn

Hälsa hos brittiskt korthår

Brittiskt korthår är en relativt sund och frisk ras. Eftersom det är en tung kattras kan de få problem med leder och skelett. Det finns vissa sjukdomar som förekommer men som inte är unika för just brittiskt korthår, till exempel hypertrofisk cardiomyopati, HCM, som är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt.

Redo att köpa katt?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert