Burmakattens bakgrund

Som namnet på kattrasen antyder tror man att kattrasen har sitt ursprung i Burma. En katt av rasen importerades till USA på 30-talet. Man var till en början inte säker på att det var en egen ras, utan trodde att det var en variant av Siames. I den avel som startade visade det sig att Burma faktiskt var en egen ras.

Den katt som importerats var en hona, och till en början fanns det ingen burmahane att para katthonan med. Man valde att para henne med den kattras som var mest lik typmässigt, vilket var en brunmaskad siames. Aveln utvecklades sedan av en grupp forskare och erfarna uppfödare. Burma godkändes som ras redan 1936.

Fakta om burma:

  • Ursprung: Burma/USA
  • Vikt: 4-6 kg
  • Livslängd: 9-13 år
  • Kännetecken: runda former, kort glansig päls
  • Personlighet: social, nyfiken, anpassningsbar

Storlek och färger hos burma

Burma är en medelstor katt som är muskulös och har en kraftig benstomme. Den känns ofta tyngre än vad den ser ut att vara. Burman har ett runt huvud med runda örontoppar. är en katt som är rund överallt. Huvudet är runt och de har också rundade örontoppar.

Till en början var alla Burma mörkbruna men nu kan de ha olika färger. Vanliga färger hos burma är mörkbrun, champagne, blå, lila, fawn, röd, creme, chokladbrun och kanelbrun. Vuxna burmakatter är enfärgade. När de är kattungar har de ofta mörkare nyanser på ansikte, öron, tassar och svans, men de skriftningarna försvinner när de blir vuxna.

Burma är en korthårig kattras med en kort och glansig päls som saknar underull. De fäller päls och det finns inget som tyder på att de är allergivänliga. Det finns inga långhåriga burma.

Katt burma ligger och vilar i sitt lilla katthus

Temperament hos kattrasen Burma

Det här är en livlig, nyfiken och social kattras. Burma är väldigt sällskapliga så de passar oftast inte som ensam katt. De bor gärna ihop med en annan katt av samma ras.

När de är yngre kan de vara väldigt aktiva och nyfikna vilket kan vara lite påfrestande. Speciellt eftersom de tycker om att klättra och hoppa. Som de flesta katter blir de mer stillsamma när de blir äldre, men Burma är fortfarande nyfikna och tycker om att ha koll på världen runtomkring. De vill gärna ha en hög plats att sitta på och ett fönster att spana ut genom.

En kattägare berättar:
"Vad jag uppskattar mest med Burma är att de är aktiva och väldigt sociala. Det som sticker ut hos vår Burma är att den är så otroligt snäll och en fantastisk familjekatt. Han är till och med snäll med barn. Som med alla aktiva katter var han ju ganska jobbig när han var liten, men sen växte han upp till att bli världens bästa katt!"  /Karin

Hälsa och sjukdomar hos kattrasen burma

Hos Burma förekommer en sjukdom som kallas GM2. GM2 eller Gangliosidos är en grupp ärftliga sjukdomar som påverkar kattens nervsystem. GM2 är en mycket allvarlig sjukdom som visar sig tidig ålder. Katten blir svag, kan inte rör sina bakben normalt och skakar. Symptomen blir sedan mer allvarliga och sjukdomen leder till döden.

Det finns ett hälsoprogram hos SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund) för att förebygga GM2 hos Burma.

Burma verkar också få diabetes oftare än andra kattraser.

Redo att köpa katt?

Läs mer om vad som är bra att tänka på inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert