Perserns historia

Persern är en av våra äldsta kattraser. Man har hittat fynd som visar att långhåriga katter av den här typen fanns redan på 1500-talet. På 1600-talet importerades katter från Persien (Iran) till Europa och katterna växte i popularitet, framför allt hos välbärgade familjer. De var till exempel populära vid franska hovet på 1700-talet.

Det fanns då två varianter av långhåriga katter; perser och angora. Dessa kattraser korsades och man avlade fram den kattras som idag är perser. De perserkatter som vi har avlat på i Sverige kom främst från England.

Spana in vår topplista över populära kattraser på webben.

Fakta om perser

  • Ursprung: Iran
  • Vikt: 3,5-7 kg
  • Livslängd: 12-17 år
  • Kännetecken: lång päls, platt ansikte
  • Temperament: lugn och vänlig

Storlek och utseende hos perserkatter

Perser är kraftiga och kompakta katter med korta, grova ben och stora runda tassar. Typiskt för perser är deras långa silkiga päls och korta trubbiga nos. Många drag hos katten ger ett runt intryck, huvudformen är rund, öronen små och rundade och de har stora runda ögon som är placerade brett isär.

Du kan träffa en perser med alla möjliga olika färger, det finns ca 300 färgvarianter. Gemensamt är dock den långa pälsen. Pälsen kräver regelbunden skötsel i form av kamning och de bör badas och schamponeras någon gång per månad. En päls som är ren tovar inte lika lätt.

Det finns en variant av rasen som kallas colourpoint perser. Det är en korsning av perser och siames där man har velat få fram samma himalayateckning som finns hos till exempel helig birma. Då har katten en ljusgrundfärg och en mask i mörkare färg. Colourpoint perser är dock inte godkänd som kattras av alla organisationer.

 

Temperament hos perser

Perserkatter är harmoniska och lugna och trivs bra som innekatter. De är lugnare än många andra kattraser. De är sällskapliga och njuter av att mysa med familjen eller med någon annan som har tid för lite kel. De trivs också ofta bra ihop både med andra katter och hundar. De är tystlåtna och har ett jämnt behagligt temperament. Det mysiga temperamentet är en stor anledning till att de är så populära.
närbild på en stor grå perserkatt

Hälsa hos perser

Perser är en kattras som tyvärr lider av en del hälsoproblem.

Perser är en så kallad brakycefal (kortskallig) kattras vilket innebär att de har kort huvudform och platt ansikte. Det här kan leda till flera bekymmer:

  • Missbildning av käken som kan leda till tandsjukdomar.
  • Små näsborrar och en mjuk lång gom orsakar andningsproblem.
  • Trånga tårkanaler som gör att ögonen rinner och kan i sin tur orsaka utslag eller sår i ansiktet
  • Ökad risk för ögonsjukdom.

Tidigare var det vanligt med den ärftliga njursjukdomen PKD (polycystic kidney disease) hos perser men med hjälp av DNA-testning har man nästan lyckats eliminera sjukdomen.

Vad kostar en kattförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för katt och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert