Helig birmas ursprung

Helig birma är en sagoomspunnen kattras. Legenden berättar att deras ursprung var från heliga tempelkatter i Burma, eller det vi kallar Tibet. Vid en dramatisk händelse vid ett tempel som heter Lao-Tsun ska den första katten ha skapats. En av prästerna i templet hade en katt som var med honom överallt. När templet överfölls knäböjde prästen och bad vid en staty av en gudinna. Han blev tyvärr dödad och katten lade sina tassar på prästen och såg mot gudinnan. I samma stund ändrade katten färg – ögonen blev blå som gudinnans och benen blev bruna förutom tassarna som blev vita. Alla katter i templet ändrades på samma sätt.

Helig birmas moderna historia är från början på 1900-talet då det sägs att ett par birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. I själva verket tror man att rasen har skapats genom avel på siameser och perser. De kattungar som föddes med vita tassar blev helig birma. Den första birman kom till Sverige först 1968.

Spana in vår topplista över populära kattraser på webben.

Fakta om helig birma

  • Ursprung: Burma, Frankrike
  • Vikt: 3-6,5 kg
  • Livslängd: ca 15 år
  • Kännetecken: himalayafärgad, blå ögon, vita tassar
  • Temperament: lugn och vänlig, fäster sig ofta vid en person

Storlek och utseende hos helig birma

Helig birma är en mellanstor katt med ganska lång kropp och korta, kraftiga ben. Den har lång päls som är blank och silkig och svansen i en plym. Birman har en himalayatecknad kropp, vilket betyder att ansiktet, öronen, benen och svansen har en färg, kroppen en ljusare färg. Det mest kännetecknande för en helig birma är att de dessutom har fyra vita tassar och blå ögon. Helig birma finns i 20 olika godkända färger. Man skiljer på solid som innebär en hel maskfärg och tabby som innebär en mönstrad maskfärg. Några av birmans olika färger är blå, brun, choklad, lila, röd och creme. Alla helig birma kattungar föds mer eller mindre vita och färgen utvecklas efterhand.

Birman har ett hjärtformat huvud och tillsammans med de blå ögonen får de ett väldigt gulligt uttryck. Även om birman har en ganska lång päls så kräver den inte så mycket pälsvård. De har inte så mycket underull vilket gör att pälsen inte tovar så lätt.

två kattungar av kattrasen helig birma

Helig birmas personlighet

Helig birma är en lugn och vänlig kattras. Den kan så klart som de flesta katter vara bestämd och veta vad den vill. Det är en sällskaplig katt som ofta blir extra fäst vid en person och kan visa lite avundsjuka om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet från sin matte eller husse.

Hälsa hos helig birma

Det här är en ganska stor och satt katt och de har lätt att bli överviktiga. Kost och motion är viktigt för en helig birma, speciellt för en katt som endast är inne.

Det finns inget särskilt hälsoprogram för helig birma inom SVERAK.

Hypertrofisk cardiomyopati, HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt - inte specifikt för helig birma - även om många uppfödare väljer att testa.

Försäkring till helig birma

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring till katt och räkna ut ett pris direkt på webben.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert