Sibiriska kattens bakgrund

Den sibiriska katten har som namnet avslöjar sina rötter i Rysslands Sibirien. Under 1700-talet invandrade nomader, jägare och fiskare till Sibirien och de tog med sig sina älskade husdjur, katten. Det hårda och kalla klimatet gjorde att de långhåriga katterna klarade sig bättre och efterhand utvecklades kattrasen till att ha en lång, tjock vattenavstötande päls. Det tuffa livet gjorde dem till skickliga jägare.

Först på 1980-talet uppmärksammandes rasen av ryska kattklubbar och sedan spred sig också intresset till flera länder i Europa. Sibirisk katt kom först år 2000 till Sverige. Då var det två kvinnor som importerade 10 katter tänkta till avel. Sibirisk katt blir mer och mer vanlig i Sverige. Den är populär bland allergiker eftersom det har visat sig att många allergiker tål den här rasen. Kolla in topplistan populära kattraser.

Kännetecken och egenskaper

En Sibirisk katt är kraftig och muskulös. Den växer långsamt och anses inte vara fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den har stora runda tassar, medellång svans och en kort kraftig hals. Pälsen är mycket tät och vattenavstötande eftersom den ska skydda mot kyla och väta. Den tovar inte så mycket så katten kräver bara lite pälsvård.

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken kattras. De är sociala och följer gärna med familjen i allt som händer. De är aktiva och tycker om att lära sig saker. Det här är en kattras som behöver aktivering. Den vill leka, klättra och hoppa. Det kan fungera bra att ha en sibirisk katt som innekatt om man aktiverar den ordentligt.

närbild på sibirisk katt som sitter i ett fönster

Vad säger en kattägare?

”Jag är misstänkt kattallergisk, haft katt förut utan problem men på senare tid reagerat. Jag läste att sibirisk katt skulle vara en allergivänlig ras och tog kontakt med Sällskapet sibirisk katt. Genom dem fick jag möjligheten att komma till ett testhem för att testa om jag tålde rasen och det gjorde jag!

En av mina katter är lite som en hund, han gillar att leka apport med hårsnoddar. Han springer iväg och hämtar hårsnodden och vill att man ska kasta igen, och igen… Han kan även komma med andra leksaker i munnen och vill att man ska leka med honom.

En av dem är väldigt pratglad, vilket några säger är typiskt för rasen.

Det kan vara en utmaning med pälsen, de kräver en del pälsvård för att inte få tovor, men jag är så glad att jag har hittat en kattras som funkar för mig som är allergisk.”

/glad matte till sibirisk katt

Läs mer om allergivänliga katter.

Vad kostar en kattförsäkring

Se ditt pris på en kattförsäkring till Sibirisk katt.

Läs mer
Linnéa Kjellén