Sibiriska kattens bakgrund

Den sibiriska katten har som namnet avslöjar sina rötter i Rysslands Sibirien. Under 1700-talet invandrade nomader, jägare och fiskare till Sibirien och de tog med sig sina älskade husdjur, katten. Det hårda och kalla klimatet gjorde att de långhåriga katterna klarade sig bättre och efterhand utvecklades kattrasen till att ha en lång, tjock vattenavstötande päls. Det tuffa livet gjorde dem till skickliga jägare.

Först på 1980-talet uppmärksammandes rasen av ryska kattklubbar och sedan spred sig också intresset till flera länder i Europa. Sibirisk katt kom först år 2000 till Sverige. Då var det två kvinnor som importerade 10 katter tänkta till avel. Sibirisk katt blir mer och mer vanlig i Sverige. Den är populär bland allergiker eftersom det har visat sig att många allergiker tål den här rasen. Kolla in topplistan populära kattraser.

Fakta om sibirisk katt:

  • Ursprung: Sibirien, Ryssland
  • Vikt: 4-10 kg
  • Livslängd: upp till 20 år
  • Färger: enfärgad eller mönstrad, svart, blå, golden
  • Personlighet: intelligent, nyfiken, aktiv

Storlek och utseende hos sibirisk katt

En Sibirisk katt är kraftig och muskulös. Den växer långsamt och anses inte vara fullvuxen förrän vid fem års ålder. Den har stora runda tassar, medellång svans och en kort kraftig hals. Pälsen är mycket tät och vattenavstötande eftersom den ska skydda mot kyla och väta. Den tovar inte så mycket så katten kräver bara lite pälsvård.

En hankatt av rasen sibirisk katt kan bli väldigt stor och väga upp emot 10 kg! Honkatter är lite mindre. En vanlig storlek på sibirisk katt är 5-6 kg.

Sibirisk katt kan ha flera olika färger. De är antingen enfärgade eller mönstrade i randigt eller fläckigt. Vanliga färger är svart, blå och golden som finns i olika kombinationer. En sibirisk katt kan också ha mer eller mindre vit färg. Om katten har maskad färg, eller det som kallas colourpoint så räknas den till syskonrasen neva masquerade.

närbild på sibirisk katt som sitter i ett fönster

Sibiriska kattens personlighet

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken kattras. De är sociala och följer gärna med familjen i allt som händer. De är aktiva och tycker om att lära sig saker. Det här är en kattras som behöver aktivering. Den vill leka, klättra och hoppa. Det kan fungera bra att ha en sibirisk katt som innekatt om man aktiverar den ordentligt.

Är sibirisk katt allergivänlig?

Sibirisk katt är känd för att sällan orsaka allergiska reaktioner. Det finns inga katter som är allergifria, men risken för en allergisk reaktion är lägre med den här kattrasen. Läs mer om allergivänliga kattraser.

En kattägare berättar:
Jag är misstänkt kattallergisk, haft katt förut utan problem men på senare tid reagerat. Jag läste att sibirisk katt skulle vara en allergivänlig ras och tog kontakt med Sällskapet sibirisk katt. Genom dem fick jag möjligheten att komma till ett testhem för att testa om jag tålde rasen och det gjorde jag!

En av mina katter är lite som en hund, han gillar att leka apport med hårsnoddar. Han springer iväg och hämtar hårsnodden och vill att man ska kasta igen, och igen… Han kan även komma med andra leksaker i munnen och vill att man ska leka med honom. 
En av dem är väldigt pratglad, vilket några säger är typiskt för rasen.

/glad matte till sibirisk katt

Vad kostar en kattförsäkring

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Se ditt pris på en kattförsäkring till Sibirisk katt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert