Syskonras med sibirisk katt

Neva masquerade är en sibirisk katt med maskad färg, det vill säga att ansikte, öron, ben och svans har en mörkare färg än resten av kroppen som är i en ljus färg. Neva masquerade har också blå ögon.

Det här är katter som har sitt ursprung bland nomadfolk i Sibirien. Det kalla klimatet gjorde att fler långhåriga katter överlevde och efterhand utvecklade katterna en lång, tjock och vattenavstötande päls. Livet nära naturen gjorde också att de blev duktiga jägare.

Under 80-talet blev de här katterna populära i resten av Europa. Neva masquerade blev godkänd som egen ras 2009.


Personlighet hos en Neva masquerade

Neva masquerade och Sibirisk katt är väldigt lika både i utseende och karaktär, det som skiljer dem åt är färgen. De är intelligenta och nyfikna katter som ofta trivs bra i familjer med barn eller med andra djur. Det är en livlig kattras som man gärna får leka och busa med och som man också kan lära olika trick, till exempel genom klickerträning för katt.

Något som är lite speciellt med Neva masquerade är att de ofta ”pratar” mycket. De inte bara jamar utan har också olika varianter av spinnande och kvittrande ljud.

kattunge neva masquerade

Är Neva masquerade allergivänlig?

Både Neva masquerade och Sibirisk katt är kända för att sällan orsaka allergiska reaktioner. Det finns inga katter som är allergifria, men risken för en allergisk reaktion är lägre med den här kattrasen. Läs mer om allergivänliga kattraser.

De har en lång och kraftig päls och man måste som kattägare ta hand om pälsen och räkna med att katten fäller en hel del. Om man borstar pälsen noga ett par gånger i veckan så hjälper man katten att slippa tovor och kan samtidigt fånga upp lite av pälsen som den fäller.

Redo att köpa katt?

Vi har samlat bra information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén