Neva masquerades ursprung

Neva masquerade är en sibirisk katt med maskad färg, det vill säga att ansikte, öron, ben och svans har en mörkare färg än resten av kroppen som är i en ljus färg. Neva masquerade har också blå ögon.

Det här är katter som har sitt ursprung bland nomadfolk i Sibirien. Det kalla klimatet gjorde att fler långhåriga katter överlevde och efterhand utvecklade katterna en lång, tjock och vattenavstötande päls. Livet nära naturen gjorde också att de blev duktiga jägare.

Under 80-talet blev de här katterna populära i resten av Europa. Neva masquerade blev godkänd som egen ras 2009.

Fakta om neva masquerade:

  • Ursprung: Sibirien
  • Vikt: 4,5 – 9 kg
  • Livslängd: ca 15 år
  • Kännetecken: maskad färg, blå ögon, allergivänlig
  • Personlighet: livlig, intelligent, kelig

Storlek och utseende hos neva masquerade

Kattrasen neva masquerade är en mellanstor till stor katt som är muskulös och ser ut som en liten vildkatt. Den har lång päls med krage, ullig svans och tofsar på öronen. Som flera andra stora kattraser utvecklar den sig sent och är först vuxen när den är ungefär tre år gammal.

I storlek och kroppsform är neva masquerade helt lik sibirisk katt. Det som skiljer dem åt är färgen. Neva masquerade har en maskad färg. Grundfärgen är ljus och sedan har de mörkare färg på öron, svansspets, ben och ansikte. De mörkare fälten kan vara enfärgade eller i tabbymönster. Några vanliga färger på neva masqurade är brunmaskad, blåmaskad, crememaskad och svarttabbymaskad.

Temperament hos en Neva masquerade

Neva masquerade är en intelligent och nyfiken kattras som ofta trivs bra i familjer med barn eller med andra djur. Det är en livlig kattras som man gärna får leka och busa med och som man också kan lära olika trick, till exempel genom klickerträning för katt. Neva masquerade kan passa både som utekatt och innekatt. Om man har katten inne måste man ge den möjlighet att aktivera sig med till exempel klätterträd och leksaker.

Något som är lite speciellt med Neva masquerade är att de ofta ”pratar” mycket. De inte bara jamar utan har också olika varianter av spinnande och kvittrande ljud.

kattunge neva masquerade

Är Neva masquerade allergivänlig?

Både Neva masquerade och Sibirisk katt är kända för att sällan orsaka allergiska reaktioner. Det finns inga katter som är allergifria, men risken för en allergisk reaktion är lägre med den här kattrasen. Läs mer om allergivänliga kattraser.

De har en lång och kraftig päls och man måste som kattägare ta hand om pälsen och räkna med att katten fäller en hel del. Om man borstar pälsen noga ett par gånger i veckan så hjälper man katten att slippa tovor och kan samtidigt fånga upp lite av pälsen som den fäller.

Redo att köpa katt?

Vi har samlat bra information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert