Raskatt

En raskatt är en katt som är stambokförd och har en stamtavla. Oftast innebär det att kattens föräldrar båda tillhör samma ras och att även de har en stamtavla. Stamtavlorna registreras hos ett kattförbund som till exempel det internationella kattförbundet Federation International Feline Europe (FIFe). I Sverige representeras FIFe av SVERAK. En katts stamtavla innehåller information om kattens förfäder några generationer tillbaka. Den här informationen underlättar planering av aveln inom kattrasen.

Kattraserna kan skilja sig ganska mycket åt. De långhåriga kattraserna som till exempel perser och ragdoll är ofta tystlåtna, lugna och lätthanterliga. De orientaliska kattraserna som till exempel siames och burma är mer livliga, väldigt sällskapliga och tycker ofta om att prata mycket. Det finns ännu mer aktiva kattraser som till exempel bengal. Det finns också krullhåriga kattraser som inte fäller; devon rex och cornish rex. Den största kattrasen är maine coon.

Huskatt eller bondkatt

Alla katter som saknar stamtavla kallas för huskatt. Huskatten kan också kallas bondkatt eller blandraskatt. Även om båda föräldrarna är registrerade raskatter så kallas avkomman huskatt om den inte registreras.

Det är alltså väldigt svårt att generellt beskriva huskatter. Huskatter kommer i alla storlekar och former. Det man oftast tänker på är en helt ”vanlig” släthårig katt. Kanske minns man katten som mormor hade i ladugården på landet?en grupp olika katter utomhus

Hybrider eller nya kattraser

Ibland godkänner kattklubbar korsningar mellan två olika raser. Dessa katter kallas för hybrider eller varianter, beroende på vilka raser som har korsats. Det här gör man för att bredda avelsbasen och utveckla kattraserna. Bengal är till exempel från början en korsning mellan bengalisk vildkatt och tamkatt.

Vilken kattras är mest populär?

Huskatterna är de mest vanliga i Sverige. Man vet inte säkert hur många katter det finns totalt i Sverige men man har uppskattat antalet till ca 1,4 miljoner. Den raskatt som det finns flest av är Ragdoll.

Spana in vår topplista över populära kattraser.

Funderar du på att köpa katt?

Här hittar du nyttig information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén