Allergivänlig katt

De flesta som är allergiska mot katter är inte allergiska mot pälsen i sig utan mot protein som utsöndras från kattens hud och som finns i kattens saliv. När katten slickar sig fastnar partiklar i pälsen, torkar och blir till ett damm. Det finns inga katter som är helt allergivänliga, men det finns vissa kattraser som har visat sig vara hypoallergena. Det betyder att risken för en allergisk reaktion är lägre. Hur man reagerar vid en allergi är dock individuellt. Det är viktigt att säkerställa att man inte får några allergiska reaktioner på en katt innan man skaffar en. Här nedan listar vi de kattraser som anses vara mest allergivänliga:allergivänlig katt sitter på golvet

1. Sphynx

Det här är kattras nästan helt utan päls. De har ett knappt synligt fjun på kroppen som gör att de känns som en persika. Sphynx är en social och tillgiven kattras som passar allra bäst som innekatt. Precis som alla nakenkatter är den känslig för både kyla och solsken.
Sphynxen har ett väldigt speciellt utseende. Förutom att den inte har någon päls har den ett litet, kilformat huvud med stora ögon och väldigt stora öron.

2. Cornish rex

Cornish rex är en livlig och nyfiken ras som har en speciell päls. Deras päls har bara ett lager, den så kallade underullen. Pälsen ser lite vågig ut och är väldigt mjuk vid beröring. Cornish rex fäller inte någon päls. Läs mer om Cornish rex.

3. Devon rex

Devon rex har också en speciell päls på samma sätt som Cornish rex, den består nästan bara av underull. De fäller nästan inte alls.
Devon rex älskar värme och trivs bra inomhus, gärna på en varm plats i solen eller vid en öppen brasa. De är intelligenta och livliga och behöver mycket stimulans. Har man devon rex har man sällan bara en katt. Läs mer om devon rex.

4. Orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår är en sällskaplig kattras som trivs tillsammans med människor och andra katter. Orientalen som den kallas har väldigt kort, fin päls och fäller väldigt lite. Om man dessutom borstar katten regelbundet så sprider den inte några lösa hår.
Det är en slank, elegant kattras med höga ben och lång svans. De har mandelformade ögon som ofta är intensivt gröna.

5. Sibirisk katt

Sibirisk katt är en stor, långhårig katt som ofta är väldigt sällskaplig. Trots den långa pälsen är den hypoallergen eftersom den producerar mindre av det protein som orsakar allergier. Den sibisriska katten är tålig så passar bra både som utekatt och innekatt. Läs mer om sibirisk katt.

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-03-15