Bondkatt – Sveriges vanligaste katt

Den absolut vanligaste katten i Sverige är huskatten, även kallad bondkatt. Alla katter som saknar stamtavla och inte är registrerade i någon kattorganisation kallas för huskatter. Det kan alltså vara en blandras av andra raser, en renrasig katt som saknar dokumentation eller en katt där man inte känner till bakgrunden alls. Bondkatter kommer i alla färger och former.

 

Mest populära kattraserna 2021

Det här är de kattraser som vi är mest nyfikna på, letar efter och läser om på nätet*.

 1. Maine coon
 2. Ragdoll
 3. Thai
 4. Europé
 5. Sibirisk katt
 6. Norsk skogkatt
 7. Somali
 8. Brittiskt korthår
 9. Bengal
 10. Devon rex
 11. Burma
 12. Perser
 13. Cornish Rex
 14. Helig birma
 15. Russian blue

En bubblare på listan är Thai som är en kattras som fortfarande är väldigt ovanlig i Sverige. Thai påminner om kattrasen Siames men är lite kraftigare. Det är en maskad katt, det vill säga att den är mörkare i färgen på nos, öron, tassar och svanstipp.

*Google statistik över sökningar 2021

thai katt tittar mot kameran

Vanligaste kattraserna

Renrasiga katter kan registreras i SVERAK, Sveriges kattklubbars Riksförbund. Många uppfödare registrerar sina katter med stamtavla i SVERAK och där registreras sen också alla kattungar som föds. Totalt finns det drygt 15 000 katter registrerade.

Topplistan på de vanligaste renrasiga katterna ser ut så här:

 1. Ragdoll
 2. Maine coon
 3. Sibirisk katt
 4. Norsk skogkatt
 5. Brittiskt korthår
 6. Helig birma
 7. Neva masquerade
 8. Bengal
 9. Devon rex
 10. Brittiskt långhår

 

Nya kattraser

När en ny kattras skapas är det oftast för att man vill utveckla ett visst utseende eller egenskap hos katter. Ibland kan det också uppstå en ny variant av rasen genom slumpen och uppfödare testar sig sedan fram för lyckas föda upp friska och trevliga individer.

Det tar några år från det att de första individerna föds till det att kattrasen blir godkänd i något av de olika kattförbund som finns. Några kattraser som är under utveckling och som kanske snart dyker upp i Sverige är:

Highlander – är en kattras under utveckling från USA där målet var att ta fram en tamkatt som är stor och stark men samtidigt en riktigt kelig katt. De är trevliga mot familjen men gillar samtidigt att jaga och busa. Highlander kan ha bakåtvända öron.

Toyger – som är en lugn och trevlig kattras med mönster som en tiger. De är lekfulla och intelligenta, och kan lära sig trick och att gå i koppel. De är inte godkända av ett kattförbund ännu.

Munchkin – är inte heller godkänd som kattras ännu. Det här är katter med korta ben, på samma sätt som taxar. De korta benen beror på en mutation som har uppstått naturligt hos katter länge, men det är först på senare år som man medvetet avlat vidare på det.

Läs mer om att tänka på när man köper katt.

Linnéa Kjellén