Abessinierns historia

Abessiniern liknar de katter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Dessa tempelkatter blev ofta svepta och mumifierade när de dog.

Exakt hur den kattras abessinier som vi har idag uppstått är osäkert. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien (Etiopien) till England där kattrasen registrerades i slutet av 1800-talet. En teori är att kattrasen är en kombination av de tamkatter som romarna förde med sig och de katter som kom från Abessinien.

Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953.

Efter andra världskriget dök det upp långhåriga kattungar i abessinierkullar. Dessa kallas idag somali. Anlaget för långhårig päls kan ligga dolt i flera generationer och visar sig först då två korthårskatter med långhårsanlag paras.

Spana in vår topplista över populära kattraser på webben.

Kännetecken

Det här är en mellanstor katt som är slank, smidig och muskulös. Abessinier ger ett graciöst och elegant intryck. De har stora öron som ofta har en liten tofs på toppen. Ögonen är uttrycksfulla då de har en lysande färg tillsammans med en mörkare kant som ser ut som eyeliner.

Unikt för abessinier är deras ”tickade” päls. Tickad päls innebär att varje hårstrå har två eller fler band av färg. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då är det alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar. Abessinier har en bottenfärg och sedan färgband i ljusare och mörkare färg. De har ofta ett ”M” i den mörkare färgen i pannan.

närbild på en katt abessinier

Egenskaper

Abessinier är en aktiv och nyfiken kattras. De är sociala och älskar att vara med där det händer saker. De är läraktiga och kan lära sig öppna dörrar, apportera eller andra lekar. Det brukar också vara lätt att lära dem att gå i koppel.

Abessinier har en ganska stark jaktinstinkt och älskar att jaga både ute och inne. Bollar, leksaker, fjärilar och annat som rör sig. Eftersom de är väldigt aktiva har de ofta en stor aptit.

Hälsa

Abessinier kan bära på två ärftliga sjukdomar:

  • PRA (progressiv retinal atrofi) är en ärftlig förtvining av näthinnan som leder till att katten så småningom blir blind.
  • PK-brist (pyruskinasbrist) är brist på ett enzym som behövs för att röda blodkroppar skall fungera normalt. Vid PK-brist får katten perioder av svår blodbrist, anemi, och det kan i värsta fall leda till döden.

Båda dessa anlag är recessiva vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på anlag för att avkomman ska få sjukdomen. Genom DNA-testning kan man upptäcka vilka individer som är bärare av de defekta anlagen och förhindra att avkomma med sjukdomen föds. Hos SVERAK finns hälsoprogram för abessiner för dessa två sjukdomar. 
Abessinier har också en ökad risk att drabbas av diabetes än andra kattraser.

Vilken kattras passar dig?

Här hittar du hela listan på kattraser i Sverige.

Läs mer
Linnéa Kjellén