Devon rex ursprung

Kattrasen Devon rex har sitt ursprung i Devonshire i England, därav namnet. 1960 föddes en katt med lockig päls. Den lockiga pälsen kommer av en mutation. Det fanns redan en kattras med lockig päls, Cornish rex, och man avlade till en början på dessa två raser tillsammans. 1968 valde man dock att se dem som två olika raser.

I Sverige hade de två olika raserna gemensam stambok fram till 1979. Idag är Devon rex en av de vanligaste raskatterna i Sverige. Den ligger också högt upp på topplistan över populära kattraser på webben.

Fakta om Devon rex:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Vikt: ca 3 kg
  • Livslängd: 9-13 år
  • Temperament: aktiv och nyfiken, tycker om värme
  • Kännetecken: lockig päls, stora öron

Kännetecken hos Devon rex

Det som är mest typiskt för en Devon rex är att den har lockig eller vågig päls. Även ögonbryn och morrhår är krusiga. Pälsen består nästan endast av underull så den fäller nästan ingenting. De kan ha alla tänkbara färger, både enfärgade, tigrerade eller med vita fläckar.

De har ett karakteristiskt utseende tack vare sina stora ögon, väldigt stora öron och korta nos. Det som framför allt skiljer devon rex från cornish rex är formen på huvudet och nosen. Devon rex har en kortare nos och mer kvadratiskt huvud.

Devon rex är en katt med en slank och muskulös kropp. De har ofta en bred bröstkorg vilket gör att de kan se lite hjulbenta ut.

kattunge devon rex tittar upp mot kameran

Att äga en Devon rex

En Devon Rex är en mycket social kattras. Om de är ensamma hemma många timmar kan de må bra av att ha sällskap av en till katt.

De är livliga och intelligenta, företagsamma och påhittiga. De är i behov av stimulans och vill gärna att det händer något roligt tillsammans med matte eller husse varje dag.  

Devon rex älskar värme mer än andra katter med normal päls. Under vintern brukar den trivas bäst inomhus. Kryper gärna in under filtar eller hittar varma fläckar där solen skiner in.

kattunge svart devon rex ute i gräset

Hälsa och sjukdomar hos Devon rex

På grund av den speciella pälsen kan devon rex drabbas av strålröta, som i sin tur orsakar öronproblem, oljiga avlagringar på huden och klåda. Dessutom kan de drabbas av hypotrikos som innebär att de är skalliga eller utan päls på delar av kroppen.

Man ska vara försiktig om man kammar pälsen eftersom den är ömtålig. Det går bra att kamma försiktigt med en mjuk gummiborste. Har man en devon rex med ljus färg kan man behöva smörja dem med solskyddskräm om de är utomhus i solen.

 

Är Devon rex allergivänlig?

Det sägs att Devon rex är en allergivänlig ras på grund av den speciella pälsen, men det är inte så för alla allergiker. Vissa kattallergiker tål dem medan vissa fortfarande visar allergi.

Innan man tar beslutet om att skaffa en katt kan man kontakta någon som har devon rex och testa. Rekommendationen är dock alltid att inte skaffa en katt om man är allergisk. Läs mer om allergivänliga katter.

Redo att köpa katt?

Vi har samlat nyttig information och goda råd till dig som vill köpa katt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert