Historia

Rasen Cornish rex uppstod i Cornwall i södra England på 1950-talet. Krullhåriga katter hade funnits tidigare men intresset för dem hade inte varit så stort. I England var det en kvinna vid namn Nina Ennismore som tog vara på anlagen med lockig päls efter att en mutation skedde och en lockig kattunge föddes.

Det var inte helt enkelt att få fram en lockhårig kattras – det visade sig att anlaget för lockig päls är recessivt vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på anlaget för att det ska visa sig på avkomman. Under 60-talet uppstod kattrasen Devon rex och då korsade man aveln på de två raserna under en period. 1968 valde man dock att splittra raserna. Samma år importerades den första katten av rasen Cornish rex till Sverige.

Idag är det en vacker och väldigt trevlig kattras som ligger högt i topp bland de mest populära kattraserna.

Kännetecken hos en Cornish rex

Cornish rex är en högrest, slank och muskulös katt. Den ger ett både elegant och kraftfullt intryck.

Det mest typiska för rasen är dess lockiga eller vågiga päls. Den är mycket kort och silkeslen, och katten fäller nästan inte alls. De saknar täckhår som de flesta andra kattraser har. De kan ha alla möjliga färger och tecken.

Även kattrasen devon rex har lockig päls, men de här raserna skiljer sig åt i utseende, framför allt huvudet och nosen. Cornish rex har ett längre kilformat huvud med mandelformade ögon och en markerad haka. De har stora öron.

Den tunna pälsen gör att Cornish rex har svårare att hålla värmen än normalpälsade katter. De trivs bäst i värmen inomhus, kryper gärna ner under en filt eller hittar en varm plats i solen eller vid en brasa.

Det sägs att Cornish rex är en kattras som är mindre allergiframkallande än andra kattraser, men det går inte att säga att det alltid är så. Vissa kattallergiker tål den här rasen men inte alla. Läs mer om allergivänliga katter.

allergivänlig_cornishrex.jpg

Egenskaper hos Cornish rex

Cornish rex är en livlig, intelligent och nyfiken ras. De har stort behov av stimulans så det kan vara bra att ha mer än en katt tillsammans.

De är gärna med i vardagliga sysslor och är ofta lätta att lära gå i koppel. De är företagsamma och lyhörda och kan gärna följa med på resor och anpassar sig till nya miljöer.

Hälsa

Det finns inget särskilt hälsoprogram för Cornish rex inom SVERAK. Det är en sund och frisk kattras. Den passar utmärkt som innekatt eftersom den gärna vill vara inomhus i värmen.

Goda råd inför kattköpet

Här hittar du både nyttig information och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén