Europeiskt korthår

Länge var det här troligen den enda kattrasen i Europa. Till Sverige kom kattrasen redan på 400-talet. Från början kallades den svensk huskatt, men döptes senare om till europeiskt korthår och heter numera enbart europé.

Kattrasen har tidigare funnits i hela Europa men nuförtiden är det bara i Sverige och Finland som det finns ett större antal av den. Under en tid hade europé och brittiskt korthår samma rasstandard men tillslut beslutade man i FIFe att de skulle dömas var för sig.

söt kattunge europé ligger under en filt

Är europé och huskatt samma sak?

Det kan vara svårt att skilja en europé från en så kallad huskatt eftersom huskatter ofta har mycket av den ursprungliga kattstammen i sig. Katter i rasen europé har dock alltid en stamtavla och dokumenterad bakgrund. Aveln inom kattrasen är kontrollerad på samma sätt som andra renrasiga katter.

Huskatt kallar man alla de katter som inte har någon stamtavla.

Vad är typiskt för en europé?

Det här är en proportionerligt byggd katt som är muskulös och har medellånga ben och svans. Runda tassar, ganska runt huvud och runda ögon som är lite snedställda. Många skulle beskriva europé som en ”typisk” katt och det finns uppfödare som eftersträvar att få fram en katt som ser ut som den perfekta korthåriga bondkatten såg ut på 40-talet.

Europé är en pigg och alert men vänlig kattras. Den är lojal och trivs bra i sällskap med människor och ofta även med andra katter. En alldeles perfekt sällskapskatt som kan leka och busa men också vara mysigt sällskap i soffan.

Redo att köpa katt?

Vi har samlat bra tips och goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén