Maine coons historia

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Den fanns redan på 1800-talet i staten Maine. Det finns flera myter om hur rasen blev till. En av dessa myter berättar att man parade katter med tvättbjörnar (raccoon på engelska) och att den har fått sitt namn efter det.

En annan berättelse är att Marie-Antoinette, den franska drottningen, hade dessa katter som husdjur. Hon valde att skicka dem till Amerika för att de skulle slippa undan den franska revolutionen.

Troligen har rasen utvecklats genom att man har korsat långhåriga katter som nybyggare tog med sig till Amerika på 1600-talet med korthåriga amerikanska huskatter. Kattrasen var väldigt populär på 1800-talet och minskade i popularitet när perserkatten kom till USA. Idag växer den dock i popularitet igen och idag är det en av de mest populära kattraserna i Sverige. Spana in vår topplista över populära kattraser.

Fakta om maine coon:

  • Ursprung: USA
  • Vikt: 4-9 kg
  • Livslängd: 9-13 år
  • Kännetecken: stor katt med tofsar på öronen
  • Temperament: lekfull, nyfiken, vänlig

Storlek och utseende hos maine coon

Maine coon är en storväxt, muskulös och bredbröstad kattras. Som de flesta stora kattraser utvecklas de långsamt och det kan ta upp till fem år innan de är färdigvuxna. Det finns många historier om hur stora de är. En hankatt kan väga upp till 8 kg och med den långa kroppen och tjocka pälsen så ser de imponerande ut. Maine coon har ett huvud som ger ett fyrkantigt intryck, höga kindben, fyrkantig nos och stora ögon.

Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna - så kallade "snöskor". Pälsen är halvlång och silkeslen och den tovar sig sällan. Ofta har de små tofsar på spetsen av öronen.

Kattrasen finns i nästan alla färger. De enda färger som inte är tillåtna är maskade mönster, choklad, lila, kanel och fawn.

Temperament hos maine coon

Maine coon är en vänlig, lugn och charmig katt. Den har ofta lätt att komma överens med andra djur, både hundar och andra katter. Den är sällskaplig och vill gärna vara med överallt. De har fått smeknamnet ”The Gentle Giants” för att de trots sin storlek är snälla och behagliga.

Maine coon jamar inte alltid som andra katter. Istället för ett ”mjau” kan man höra ett ”brrrp” eller mer kvittrande läten.

En annan rolig egenskap är att de ofta tycker om vatten. De leker gärna med vattenskålen eller plaskar i annat vatten.

stor grå maine coon utomhus

Hälsa hos Maine coon

Det finns en ärftlig hjärtsjukdom hos Maine coon som heter Hypertrofisk Kardiomyopati (HCM). För att undvika att anlagen för sjukdomen förs vidare finns det ett hälsoprogram för kattrasen. Hälsoprogrammet bygger på ultraljudsundersökning och DNA-test. Var noga med att välja en uppfödare som har kontrollerat sina katter samt kan ge dig dokumentation och information om sjukdomen.

Eftersom maine coon redan är en stor och tung kattras ska man undvika att katten blir överviktig. Övervikt kan leda till ökad belastning på kattens leder samt att den har svårare att röra sig som den vill. Var noga med vilket foder du väljer till katten och kontrollera mängden mat till din maine coon.

En kattägare berättar:
"Självklart vill jag berätta om mina maine coon! Vilken kattägare vill inte prata om sina katter?
Jag har haft både raskatter och bondkatter innan. Jag gillar raskatter då jag upplever att de ofta är lite mer intresserade av att umgås med människor. Jag ville också ha en robust katt och då passar maine coon perfekt. Jag föll direkt både för deras utseende och härliga personligheter. Av alla katter jag har haft är de här de bästa!

Eftersom vi bor på landet och våra katter går ut fritt var det också viktigt att den någorlunda kan ta hand om sig själv. De är tåliga och allihop toleranta mot barn och andra djur. De visar gärna upp sig för besökare. Det är klart att det är en utmaning med pälsen, de fäller mycket så dammsugaren är framme rätt ofta. Det är härligt att de är sociala och gärna vill vara nära. Men det kan också bli lite besvärligt med tanke på deras storlek."

Redo att köpa katt?

Vi har samlat goda råd inför kattköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert