Bengalkattens historia

Bengalen är en kattras från USA. I början på 60-talet startade ett avelsarbete där man korsade bengalisk vildkatt med tamkatt för att få fram en ”leopardkatt” med egenskaper som en sällskapskatt.

Kattrasen bengal har fått sitt namn efter det latinska ”Felis Bengalensis”; namnet på små vilda fläckiga katter från Asien, Asian Leopards Cats. Man korsade dessa katter med framför allt amerikanskt korthår, abessinier och burma. Till en början var många av katterna som föddes infertila och hade kvar för mycket av sitt vilda beteende. Efter flera generationers parning med tamkatt hade katterna fått det stabila temperament som man eftersträvade och avkomman var fertil. 1981 godkändes bengal som kattras i USA. Till Sverige kom den första Bengalen runt 1995.

Bengal är en kattras som ökar i popularitet och den ligger också högt upp på vår topplista över populära kattraser på webben.

Fakta om bengal:

  • Ursprung: USA
  • Vikt: 4-7 kg
  • Livslängd: ca 15 år
  • Kännetecken: ser ut som en liten tiger eller leopard
  • Personlighet: aktiv, intelligent, älskar att klättra

Storlek och utseende hos en bengal

Bengalen skall likna den lilla vilda asiatiska leopardkatten, de har en slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar. Det är en mellanstor till stor kattras som väger 4-7 kg.

Deras päls har mönster och färger som påminner om de vilda kattdjuren. Bengalen kan vara leopardmönstrad i nyanser av brunt och gult eller vitt och silver. Fläckarna är i en mörkare färg. Bengalen kan också se ut mer som en liten tiger. Det mönstret kallas ”marble” och då är katten mer randig än fläckig.

En bengal kan ha en annan färg som kattunge än den får när den blivit vuxen. Den kan ha klara färger som liten, andra toner efter några månader och till sist få sin vuxna färg med starkare kontraster.

Bengalen är känd för sin ofta skimrande päls som är mycket speciell. Det ser ut som det ligger ett guldskimmer eller silverskimmer på pälsens yta. Pälsen glittrar i solens ljusstrålar.

silverfärgad bengalkatt mot vit bakgrund

Temperament hos bengalkatt

Bengalen må se ut som en vildkatt men det är en vänlig och tillgiven kattras. De fäster sig vid sin familj och är lojal och följer gärna med på upptåg. Bengal är självständig, pigg och aktiv och har ett stort behov av att få röra på sig. Den behöver springa, hoppa och tumla runt för att vara nöjd. Den är en utmärkt klättrare.

Hälsa och sjukdomar hos bengal

Bengal är generellt en mycket sund och frisk kattras. Det finns inget särskilt hälsoprogram för bengal men det finns några ärftliga sjukdomar som förekommer, till exempel Hypertrofisk cardiomyopati, HCM (en form av hjärtfel), PRA (en ögonsjukdom) och PK-brist (blodanemi).

Goda råd inför kattköpet

När det är dags att köpa katt finns det en hel del att tänka på. Här hittar du flera tips.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert