Några termer om päls:

Täckhår

Täckhår är översta lagret i pälsen. Täckhår kan vara kraftigare, tunnare, längre, kortare, hårdare, mjukare, i olika kombinationer, allt efter olika rasegenskaper.

Underull

Underull är tätt och ofta fint och mjukt bottenhår som skyddar mot kyla och väta. Vissa hundar har enkelt hårlag, det vill säga att det endast växer täckhår på hela kroppen, utan någon underull. Andra hundraser har dubbelt hårlag vilket betyder att det finns både täckhår och underull. Sen finns det ju raser som har varken eller, alltså nakenhundar.

Släthårig päls

Hunden har en päls som är kort och tät, med eller utan underull. Det här är i de flesta fall den pälstypen som är enklast att ta hand om, många gånger räcker det att man ger hunden ett bad då och då och kanske borstar med en borste med korta och täta piggar. Dessa hundar fäller generellt måttligt.

Exempel på raser med släthårig päls: Dalmatiner, Fransk bulldogg, Mops, Rottweiler.släthårig hund dalmatiner ligger på gräsmatta

Korthårig päls

De flesta korthåriga hundar har både rikligt med täckhår och underull.  De bör borstas ett par gånger per månad för att ta bort dött hår som annars hamnar i hemmet. Även här räcker det med bad ett par gånger per år. Borsta igenom pälsen med en karda som har långa piggar för att komma åt även i den tjocka underpälsen.

Exempel på raser med korthårig päls: Schäfer, Australian kelpie, Labrador.

korthårig hund australian kelpie

Strävhårig päls

Hundar med denna pälstyp fäller väldigt lite hår men i gengäld måste pälsen trimmas, alltså ryckas bort för hand, flera gånger per år. Hunden behöver också badas regelbundet. Använd en tät kam och kamma hunden lite då och då för att undvika tovor som gärna uppstår på benen och i armveck. De har kort underull och hårda sträva täckhår.

Exempel på raser med strävhårig päls: Strävhårig Tax, Strävhårig Vorsteh, Borderterrier.

strävhåriga taxar utomhus

Långhårig päls

Långhårig päls finns i olika varianter, från mjuk och slät till vågig eller sträv. Ofta har långhåriga hundar även underull, men inte alltid. De behöver borstas varje vecka, oftare på ställen där det lätt uppstår tovor. Bra är att använda en borste anpassad för långhårig päls så att du kommer åt ordentligt.

Exempel på raser med långhårig päls: Collie, Golden retriever, Border collie.

hund med långhårig päls golden retriever ligger i gräset

Krullhårig/Lockig

Dessa hundar fäller i princip ingen päls alls, istället måste de klippas flera gånger per år, särskilda partier som tassar, nos och öron behöver klippas oftare. Lockarna kan vara allt från täta och hårda till lösa och mjuka. Hundar med lockig päls är ofta inte lika allergiframkallande som hundar med annan typ av päls. Det går dock inte att säga att lockig päls är allergivänlig.

Exempel på raser med krullhårig päls: Pudel, Lagotto Romagnolo, Bichon frisé.

hund lagotto romagnolo med krullhårig eller lockig päls

Strittande päls

Pälsen är utåtstående och har vanligen kraftig underull. Typisk päls för vissa spetshundar. De fäller ofta mycket päls när de väl fäller.

Exempel på raser med strittande päls: Siberian Husky, Laika, Jämthund.

hund med strittande päls ute i snön

Snörpäls

Underull och täckhår växer samman och bildar snören eller band. Det är svårt att bada en hund med snörpäls men det går med ansträngning och man kan behöva hjälpa till att torka pälsen med hårfön. Man kan också behöva hjälpa till att dela pälsen i botten så att snörena inte blir för tjocka och så kan man klippa av dem så de inte blir för långa.

Exempel på raser med snörpäls: Puli, Komondor, vissa pudlar.

hund puli med snörpäls

Är du osäker på hur du ska ta hand om pälsen på just din hund så kan du prata med uppfödaren, eller få tips från rasklubbar. Är det en blandras så kanske du får testa dig fram, eller fråga andra som har hund med liknande päls. Du kan också läsa mer om pälsvård.

Om du inte ställer ut din hund så är det viktigaste att du förstår vilken pälsvård som krävs för att din hund ska vara frisk och glad!

Tassvård för hund

Både hundens päls och tassar behöver omvårdnad regelbundet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert