Colliens historia

Collie är en hundras som man tror härstammar från skotska vallhundar. Man vet inte helt säkert var rasen kommer ifrån. I skottland användes robusta vallhundar för att hantera de stora fårhjordar man hade.
1861 visades hundrasen på en utställning för första gången och därefter ökade collie i popularitet. Bland annat drottning Victoria av England var en stor beundrare av collie vilket ökade intresset för att ha hundarna som sällskapshundar. Det är nu som hundrasen utvecklas från en brukshund till mer av en utställningshund. 1895 började man i stamboken skilja på korthårig och långhårig collie.

Collie var väldigt populär i Sverige på 1970- och 80-talet. Under senare år har den minskat i popularitet men det finns fortfarande drygt 5000 hundar av rasen i Sverige där den långhåriga varianten är den överlägset mest vanliga.

Fakta om Collie:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Mankhöjd: 56-66 cm
  • Vikt: 18-34 kg
  • Livslängd: 14-16 år
  • Egenskaper: vänlig och lyhörd, den långhåriga varianten kräver en del pälsvård

Storlek och utseende hos collie

Collie är en hund som är drygt 50 cm i mankhöjd. Den långhåriga och korthåriga varianten skiljer sig bara åt genom pälslängden. Man kan se collie i tre olika färger; Sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. Sobel kallas den färg där håret är gult eller gulrött med spetsar som är mörkare. Merle är snarare ett mönster än en färg. En collie med färgen blue merle har en gråblå kropp med större eller mindre grå, svarta, vita eller gulröda tecken.

collie långhårig och korthårig

Egenskaper hos en collie

Collie är en vänlig och lyhörd hundras. De har ofta lätt att umgås med andra hundar och djur. De är aktiva och lättlärda hundar som tycker om att jobba. Även om de idag främst är sällskaps- och utställningshundar så har de en bakgrund som brukshund och fungerar väldigt bra i olika hundsporter och aktiviteter som lydnad, agility, viltspår och rallylydnad. De är också populära som servicehund.

Hälsa och sjukdomar hos collie

Det förekommer några olika hälsoproblem hos rasen. Bland annat förekommer Collie Eye Anomaly (CEA) som är en utvecklingsrubbning i hundens öga. Felet upptäcktes först hos hundrasen collie, därav namnet. Förändringen finns i hög frekvens hos collie och shetland sheepdog, men förekommer även hos ett par andra raser.
Utöver det förekommer höftledsdysplasi (HD). Man är även uppmärksam på riskområden som felställda hörntänder och ängslig mentalitet.

Det bästa med att ha hund

Låt dig inspireras inför hundköpet - här hittar du det bästa med att ha hund!

Läs mer
Linnéa Kjellén