Lagottons historia

Lagotto romagnolo är en hundras som har sitt ursprung i nordöstra Italien. Tidigt användes hundrasen av fiskare och som vattenapportörer vid jakt på sjöfågel. När flera sumpmarker och floddeltan i Italien torrlades fick hundrasen ett nytt användningsområde; att leta upp tryffel. Det är som tryffelhund de gjort sig mest kända.

Även om hundarna har funnits i Italien länge så bildades rasklubben för lagotto romagnolo först 1988 och rasen godkändes internationellt så sent som 1995. Det var också 1995 som de första lagotto kom till Sverige.

 

Storlek och utseende hos en lagotto romagnolo

Lagotto är en mellanstor hund med en mankhöjd runt 45 cm och en vikt på 12-15 kg. Hanarna är lite större än tikarna. Det är en proportionerlig hund som ska vara robust. De har en ullig päls som är krullig och de är lockiga över hela kroppen.

Man kan se lagotto i lite olika färgvarianter. De har oftast en smutsvit färg, antingen enfärgat eller med fläckar i brunt eller orange. De kan också vara orange- eller brunskimmel eller enfärgat brun eller orange.


Temperament hos en lagotto romagnolo

Det här är en hundras som är mycket lättlärd och arbetsvillig. Den är energisk och glad och passar perfekt i den aktiva familjen. Den är gärna med på olika aktiviteter som olika hundsporter, sökarbete och givetvis svampsök. De kan lära sig att hitta de svampar vi helst vill att de ska hitta, som till exempel kantareller. Läs mer om att göra hunden till kantarellhund. Lagotto är ofta vänlig mot andra hundar och brukar oftast fungera ihop med även andra djur.

lagotto romagnolo står i vattenbrynet

Hälsa och sjukdomar hos lagotto

Lagotto är en relativt frisk hundras och det finns i nuläget inga särskilda hälsoprogram för rasen. Det förekommer dock problem som höftledsdysplasi (HD) och ögonsjukdomar. Det finns också vissa hudproblem.
Eftersom lagotto har mycket päls i hörselgången kan de lätt drabbas av öronbesvär. Om man som hundägare regelbundet rengör ytterörat så klarar sig hunden bättre. En lagotto romagnolo har en genomsnittlig livslängd på 15-17 år.

Redo att köpa valp?

Här hittar du några goda råd inför valpköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén