Vilken hundras passar mig?

Det första man ska fundera över är hur situationen i ens eget liv ser ut. Hur mycket tid finns det för en hund? Kan man ta med sig hunden på jobbet eller kommer den behöva vara på hunddagis? Finns det barn i familjen? Finns det andra husdjur? Vad vill man göra med sin hund? Finns det ambitioner att tävla i hundsport eller använda hunden vid jakt? Om man gör en liten summering av vad som är viktigt så har man ett bra utgångsläge för att börja leta i rätt ände. Ta sedan reda på så mycket som möjligt genom att läsa på internet eller i böcker, prata med hunduppfödare eller andra som har hund och kanske gå på en hundmässa.

En hundras som ofta passar alldeles utmärkt i en familj är golden retriever.

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt test för att välja hundras.

Gör testet

Hur mycket tid tar det att ha hund?

Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Utöver det behöver de mer eller mindre motion samt annan aktivering och sysselsättning. Olika hundraser skiljer sig åt vad gäller sina behov beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. Hunden mår som bäst om den på ett eller annat sätt får utlopp för sina naturliga drifter. Väljer man en hundras som har stort behov av fysisk aktivitet ska man vara redo att lägga de timmar det behövs. På samma sätt finns det hundraser som behöver mer mental stimulans än andra och man behöver aktivera dem på olika sätt.

Eftersom hundar är flockdjur vill de också ha social kontakt genom att vara med andra hundar, katter eller människor. Om man vet att man behöver lämna hunden på dagis kan man titta efter en hundras som generellt sett tycker bättre om att vara med andra hundar. Givetvis är alla hundar individer men i beskrivningen av hundrasen får man mycket information om hundrasens speciella drag.

En hundras som kräver väldigt mycket motion är till exempel siberian husky. En hundras som däremot kräver lite mindre motion är pomeranian.

collage av fyra populära hundraser

Vad ska man göra med sin hund?

Om man vill hålla på med en särskild aktivitet med hunden som till exempel hundsport eller jakt så ska man välja en hund med lämpliga egenskaper. Vissa hundsporter funkar för nästan alla hundraser, som till exempel rallylydnad. Andra hundsporter ställer lite högre krav på till exempel snabbhet och smidighet, som agility. En populär hundras som används i agility är shetland sheepdog.

Vallning, boskapsarbete och jakt ställer ännu högre krav på särskilda egenskaper. Om man ska jaga med hunden ska man leta efter en hundras som fungerar för den typen av jakt man vill hålla på med. Ska man inte jaga med hunden och trots det vill ha en hundras av jakthundstyp så får man vara beredd att stimulera hunden på andra sätt så de får utlopp för sina jaktinstinkter. En populär jakthund är jämthund. En populär vallhund är border collie

shetland sheepdog, border collie och jämthund

Stor hund eller liten hund

Storleksmässigt finns det en enorm variation på hundar. Allt från en liten chihuahua som kanske inte väger ens ett kilo till en stor grand danois som kan väga över 70 kg. En stor hundras ställer högre krav på bostadens storlek och på vilken bil man har. En liten hund äter mindre än en stor hund. De är heller inte lika fysiskt starka vilket kan vara en fördel i vissa lägen. En stor hundras ställer även högre krav på bostadens storlek och på vilken bil man har.

En stor hund väger så pass mycket att man inte orkar bära den. Om man till exempel bor på femte våningen i ett hus utan hiss kan det gå bra så länge hunden är frisk och stark. Däremot kan det bli svårare om hunden skadar sig eller blir gammal och inte längre kan gå i trappor.

En liten eller mellanstor hund är lättare att ta med sig om man reser kommunalt med hunden. Om man dessutom vill flyga med hunden får den (tillsammans med transportburen) väga max 8 kg.

En populär stor hund är till exempel tysk schäfer. En väldigt populär liten hund är chihuahua.

Korthårig eller långhårig hundras

Vem ska ta hand om hundens päls? Ett viktigt val kan vara pälsens längd och struktur. En långhårig hund kräver ofta fler timmar av pälsvård än en korthårig hund. En strävhårig päls måste trimmas regelbundet. Olika pälstyper påverkar också hur hunden klarar kyla och väta. En hund med mycket päls klarar vintern utan bekymmer medan en hund med lite eller ingen päls alls kan behöva hjälp av ett skyddande täcke.

Om man tycker om att pyssla med hundens päls kan man välja en hundras som bichon frisé. Om man vill ha en hund som bara kräver lite pälsvård kan man välja en korthårig tax.

Renrasig hund eller blandras

En blandrashund är en korsning mellan två, eller flera, hundraser. I andra länder finns det en större andel blandraser om man jämför med Sverige, men blandraserna ökar i popularitet även här. Det finns några blandrashundar som är extra populära som till exempel cockerpoo och labradoodle. Det behöver inte vara några konstigheter med att välja en blandras, men eftersom de inte registreras finns det mindre information om hundens ursprung, varken genetik eller kända hälsoproblem.

Vad kostar det att ha hund?

Välja hundras - test

Gör vårt test för att se vilken hundras som kan passa dig!

Läs mer
Linnéa Kjellén