”Man kan inte lära gamla hundar sitta”

Både vi människor och hundar lär oss nya saker hela livet. Det som skiljer det gamla djuret från det unga är nyfikenhet och motivation. Det kanske kräver lite mer tålamod och lite mer tid, men även en gammal hund kan lära sig nya saker. Och gör det gärna! Precis som att det är nyttigt för äldre människor att lösa korsord för att hålla tankeverksamheten alert, så är det nyttigt för äldre hundar att lära sig nya saker och få nya erfarenheter för att hålla sig pigga längre upp i åldern. Läs mer om att träna hund.

 

”En hund skäms när den har gjort något fel”

En hund kan inte känna skuld. Däremot så förstår den när du är arg eller upprörd och använder sitt kroppsspråk för att lugna dig och undvika straff. Det kroppsspråk som vi kopplar ihop med att hunden ”skäms” är i själva verket signaler som den använder för att dämpa vårt upprörda beteende, eftersom det är samma signaler hundar använder mot varandra för att dämpa aggressioner hos en annan hund – titta ner, titta bort, krypa ihop, stryka öronen bakåt, kisa med ögonen, röra sig sakta och försiktigt. Läs mer om hundars rädsla.

 

”Choklad är farligt för hundar”

Sant! De flesta hundar älskar choklad men det är direkt farligt för dem. Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar och katter inte tål. Ju högre kakaohalt desto farligare, särskilt för små hundar. Hunden får förgiftningssymptom och kan i värsta fall avlida. Läs mer om vad hundar inte får äta.

golden retriever valpar springer i gräset

”Käkarna låser sig på kamphundar”

Hundar som är aggressiva kan ha en stark vilja att hålla fast det de biter i, så att upplevelsen är att käken låser sig. Det gäller inte bara kamphundar. (Kamphundar kan man använda som benämning på en grupp raser som historiskt sett använts till kamper av olika slag.) Det är dock fysiologiskt omöjligt för käken att låsa fast. Lär hunden på ett positivt sätt att släppa taget på kommando, så kommer det att fungera även om den är inne i en intensiv kamplek med tross/trasa eller pinne.

 

”Hundar och katter går inte ihop”

Hundar och katter som vänjs vid varandra som små brukar gå utmärkt ihop och kan bli riktigt bra vänner. Det är dock lättare att introducera en hundvalp om man redan har en vuxen katt än tvärtom. Läs mer om samspel mellan hund och katt.

 

”En hund som får tuggleksaker kommer att tugga på allt annat också”

Hundar lär sig mycket snabbt att skilja på leksaker och förbjudna saker. Tuggandet är ett beteende som ökar eller minskar beroende på övrig stimulans. Om den inte stimuleras med andra givande aktiviteter så ökar behovet av att tugga på saker. En hund som får tuggleksaker kommer inte att tugga på allt som kommer i dess väg, snarare tvärtom – använd tuggleksaken som ett utbytesföremål. Kommer hunden med en sko den har stulit – säg ”nej”, ta tillbaka skon, och ge den tuggleksaken istället, tillsammans med ett ”varsågod”. Bättre signal om vad som är ok att tugga på kan hunden inte få! Läs mer om valpar som bits.

 

”Ge hunden vitlök mot fästingar”

Lökar av alla slag är giftiga för hundar. Vi människor äter t ex vitlök för att stärka immunförsvaret eller stöta bort fästingar. Det är dock något helt annat för hunden. Lök hämmar syreupptagningen i blodet och kan ge njursvikt eller allvarlig förgiftning. Två medelstora lökar kan ge en hund på 20 kg akut förgiftning, liten mängd lök under längre tid kan också ge förgiftning. Se fler livsmedel som är giftiga för hundar.

Allt om hundvalpar

Här hittar du både rolig och nyttig fakta om hundvalpar.

Läs mer
Linnéa Kjellén