Vorstehs historia

Korthårig vorsteh har sitt ursprung i hundar som användes vid fågeljakt i medelhavsländerna för några hundra år sedan. Hundarna hade en speciell förmåga att stå för vilt. Det innebär att hunden ställer sig och pekar dit viltet befinner sig.

Tyska furstar var intresserade av den här typen av hundar och det var i Tyskland som rasen utvecklades till det den är idag. Rasstandard för korthåriga vorsteh fastställdes 1897.

Även strävhårig vorsteh utvecklades i Tyskland på 1800-talet. Målet var att ta fram en strävhårig jakthund med flera arbetsuppgifter, både före och efter det att viltet sköts. Man korsade in bland annat korthalsad griffon och pudelpointer.

Långhårig vorsteh härstammar ut både stående fågelhundar, drivande hundar och vattenapporterande hundar. Redan 1879 tog man fram en rasstandard för rasen och hundrasen har sedan dess utvecklats till en väldigt allsidig jakthund.

 

Storlek och utseende hos en vorsteh

Korthårig vorsteh är en stor hund som mäter ca 60 cm i mankhöjd. Honor är ofta lite mindre än hanarna samt mjukare i sina linjer. Den ska ge ett ädelt och harmoniskt intryck. Det går inte att ta miste på att att här är en arbetande hund med styrka och uthållighet. Man kan se korthårig vorsteh i brun eller svart färg. Vanligt är att de är bruna med vita eller spräckliga tecken.

Långhårig vorsteh och strävhårig vorsteh ses i samma färger. Precis som namnen avslöjar har de en annan pälstyp. I övrigt är rasstandarden ganska lika, de ska uppfattas som starka, ädla och med högburet huvud.

portsätt av strävhårig vorsteh och långhårig vorsteh

Temperament och hos vorsteh

Än idag är korthårig vorsteh en väldigt allsidig jakthund. Förutom att den har jaktegenskaper som gör den till en bra stående fågelhund passar den också utmärkt till andra uppgifter runtomkring jakten; eftersök, apportering och viltspårarbete. Den fungerar sällan endast som sällskapshund eftersom den har så utpräglad jaktinstinkt.

Korthårig vorsteh är en stabil hundras som är lojal och väldigt följsam till sin förare. Den har oftast ett jämnt temperament och med rätt typ av aktivering och träning så blir det en oslagbar följeslagare.

Strävhårig vorsteh beskrivs som mer energisk men med samma allsidighet och arbetsvilja. Även långhårig vorsteh är väldigt allsidig och har ett stabilt och harmoniskt temperament.

 

Hälsa och sjukdomar hos vorsteh

Dessa hundar är i grunden sunda och tåliga. Alla fågelhundsraser som ingår i Svenska Vorstehklubben deltar i ett program där man övervakar och kontrollerar höftledsdysplasi (HD). Man försöker som med många andra hundraser föra en målmedveten avel och förebygga uppkomst av HD.

Försäkra en Vorsteh

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om vår hundförsäkring och räkna ut ditt pris direkt.

Räkna här
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert