Rottweilers historia

Rottweiler kommer från Tyskland. Hundrasen har fått sitt namn efter staden Rottweil i södra Tyskland där det fanns en boskapsmarknad. Hundarna användes som vagnshundar och boskapsdrivande hundar. De skyddade också de som arbetade med boskapen mot rövare.

Dessa brukshundar i Rottweil sägs härstamma från molosserhundar som romarna lämnade efter sig på 400-talet. Rottweiler är därmed en av världens äldsta hundraser.

Med tiden har rottweiler utvecklats till en utmärkt vakt- och boskapshund. 1907 bildades den första rasklubben för rottweiler. Sedan början på 1900-talet har de använts som polishundar. Den första kullen rottweilervalpar i Sverige föddes 1915.

Fakta om rottweiler:

  • Ursprung: Tyskland
  • Mankhöjd: 56-69 cm
  • Vikt: 35-60 kg
  • Livslängd: 8-10 år
  • Egenskaper: stabil, modig, lojal

Storlek och utseende hos rottweiler

Rottweiler är en medelstor till stor hund. Tikar blir 55-63 cm i mankhöjd och hanarna lite större. En stor fullvuxen rottweiler kan vara nästan 70 cm i mankhöjd och väga 60 kg. Det är en kraftig och kompakt hundras men de ska inte vara klumpiga. Den ska ge ett intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Rottweiler har en stor bröstkorg vilket inte bara ger den ett imponerande uttryck utan också en god lungkapacitet. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.

fin rottweiler sitter utomhus

Temperament hos en rottweiler

Rottweiler är en utpräglad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen används både inom polisen och försvarsmakten och de har en stark vaktinstinkt. Hundrasen kan ha ett rykte av att vara aggressiv men med rätt träning och en trygg miljö är rottweiler en stabil och trygg hund. Man får inte glömma att den har avlats fram till att vara en vakthund och den kan därför vara reserverad mot främlingar och snabbt inta den vaktande rollen. Med ett tydligt ledarskap är rottweilerns temperament inte ett problem utan snarare en tillgång, de är väldigt lojala.

Rottweiler kan fungera bra som aktiv familjehund. Rottweilern är till sin natur vänlig och godmodig. Den är tillgiven och barnvänlig. De är lättlärda, arbetsvilliga och lydiga men kräver mycket mental och fysisk stimulans för att komma till sin rätt. Eftersom de blir så stora och starka måste lydnadsträningen börja i tid. Med en tydlig, bestämd och kärleksfull ägare blir rottweiler väldigt lojala.

Som med alla hundraser ska träning av vardagslydnad och socialisering börja tidigt. Läs mer om att träna valp.

rottweilervalp ligger i gräset

Hälsa och sjukdomar hos rottweiler

Hos rottweiler förekommer en del hälsoproblem som är mer eller mindre allvarliga:

  • Spina bifida. Spina bifida är en missbildning i ryggraden som kan visa sig som en grop i ryggraden eller i allvarliga fall nedsatt nervfunktion eller helt blottad ryggmärg. Det är en allvarlig sjukdom. Man har sett att det finns ett samband mellan spina bifida och stubbsvans. Tidigare kuperade man svansen på rottweiler men det är inte längre tillåtet. Det finns dock individer som inte är kuperade men som har stubbsvans, det vill säga att de föds med en svans som bara har 4-5 svanskotor.
  • Vitiligo. Rottweiler är en av de hundraser som oftare drabbas av vitiligo än andra hundraser. Vitiligo är en sjukdom som gör att hunden tappar pigment på huden eller i pälsen och det visar sig som grå eller vita fält. Sjukdomen anses ofarlig för hunden och det är endast utseendet som ändras. Vitiligo är ärftligt.
  • Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Rottweiler har precis som andra storvuxna raser problem med höfter, knän och ben. Seriösa uppfödare är noga med att röntga leder innan de använder hundar i avel. Det finns också hälsoprogram hos Svenska Kennelklubben.
  • Cancer. Det finns några elakartade tumör- och cancersjukdomar som drabbar storvuxna raser som rottweiler. Till exempel osteosarkom och lymfom. Det pågår aktiv forskning för att förstå bakomliggande orsaker till dessa cancerformer och där ingår bland annat rottweiler i forskningen.
  • Rottweilers är inte värmetåliga. Det är inte ovanligt att de snarkar.

 

Vad säger en rottweilerägare?

”Jag hade aldrig haft hund tidigare, men gick i pension och flyttade till landet och kände att jag ville ha en stor hund som sällskap och som vakthund. Jag hörde att många säger att rottweiler inte är en hundras man ska välja som första hund, men jag träffade några och föll för dem direkt.

Nu har jag två, och jag kan inte tänka mig bättre sällskap. De kräver ett tydligt ledarskap men är så otroligt lojala och tillgivna. Jag har 100 kg ren kärlek hemma!

Vi har ett aktivt liv tillsammans, vi är ute i skogen mycket och de är med mig i allt jag gör. Vi håller varandra friska och sunda.

Mina två tikar är rätt olika varandra. Den ena är social och sprallig medan den andra är mer reserverad och lugn. De kompletterar varandra och mig perfekt! Det allra bästa med rottweiler är att det är så mycket att krama!”                                           /Tamara

Kolla in topplistan över populära hundraser.

Älskar du hundar? Här har vi samlat information:

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna fram ett pris direkt online.

Läs mer och räkna
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert