Rottweilers historia

Rottweiler kommer från Tyskland. Hundrasen har fått sitt namn efter staden Rottweil i södra Tyskland där det fanns en boskapsmarknad. Hundarna användes som vagnshundar och boskapsdrivande hundar. De skyddade också de som arbetade med boskapen mot rövare.

Dessa brukshundar i Rottweil sägs härstamma från molosserhundar som romarna lämnade efter sig på 400-talet. Rottweiler är därmed en av världens äldsta hundraser.

Med tiden har rottweiler utvecklats till en utmärkt vakt- och boskapshund. 1907 bildades den första rasklubben för rottweiler. Sedan början på 1900-talet har de använts som polishundar. Den första kullen rottweilervalpar i Sverige föddes 1915.

Vad kännetecknar en rottweiler?

Rottweiler är en medelstor till stor hund. Det är en kraftig och kompakt hundras men ska varken vara klumpig eller lätt. Den ska ge ett intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Rottweiler har en stor bröstkorg vilket inte bara ger den ett imponerande uttryck utan också en god lungkapacitet. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.

Vilka egenskaper har en rottweiler?

Rottweiler är en utpräglad brukshund med framgångar inom flera bruksgrenar. Rasen används både inom polisen och försvarsmakten. De har en hel del vaktinstinkt.

Rottweiler kan också fungera bra som aktiv familjehund. Rottweilern är till sin natur vänlig och godmodig. Den är tillgiven och barnvänlig. De är lättlärda, arbetsvilliga och lydiga men kräver mycket mental och fysisk stimulans för att komma till sin rätt. Eftersom de blir så stora och starka måste lydnadsträningen börja i tid. Med en tydlig, bestämd och kärleksfull ägare blir rottweiler väldigt lojala.

rottweilervalp ligger i gräset

Hälsa hos rottweiler

Rottweiler har precis som andra storvuxna raser problem med höfter, knän och ben. Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi förekommer. Rottweilers är inte värmetåliga. Det är inte ovanligt att de snarkar.

Man kan ibland se rottweiler utan svans. Tidigare kuperade man svansen på rottweiler men det är inte längre tillåtet. Det finns individer som inte är kuperade men som har stubbsvans, det vill säga att de föds med en svans som bara har 4-5 svanskotor. Man har dock sett att det finns ett samband mellan stubbsvans och ett tillstånd som heter spina bifida. Spina bifida är en missbildning i ryggraden som kan visa sig som en grop i ryggraden eller i allvarliga fall nedsatt nervfunktion eller helt blottad ryggmärg. Det är en allvarlig sjukdom.

 

Vad säger en rottweilerägare?

”Jag hade aldrig haft hund tidigare, men gick i pension och flyttade till landet och kände att jag ville ha en stor hund som sällskap och som vakthund. Jag hörde att många säger att rottweiler inte är en hundras man ska välja som första hund, men jag träffade några och föll för dem direkt.

Nu har jag två, och jag kan inte tänka mig bättre sällskap. De kräver ett tydligt ledarskap men är så otroligt lojala och tillgivna. Jag har 100 kg ren kärlek hemma!

Vi har ett aktivt liv tillsammans, vi är ute i skogen mycket och de är med mig i allt jag gör. Vi håller varandra friska och sunda.

Mina två tikar är rätt olika varandra. Den ena är social och sprallig medan den andra är mer reserverad och lugn. De kompletterar varandra och mig perfekt! Det allra bästa med rottweiler är att det är så mycket att krama!”                                           /Tamara

Kolla in topplistan över populära hundraser 2021.

Älskar du hundar? Här har vi samlat information:

Vad kostar en hundförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna fram ett pris direkt online.

Läs mer och räkna
Linnéa Kjellén