Hur ofta ska jag borsta hundens päls?

Det viktigaste är att du borstar ur pälsen regelbundet så att det inte uppstår tovor. Även hundar som inte behöver friseras ska borstas regelbundet för att avlägsna tovor och löst sittande täckhår eller underull. När det väl blivit tovor kan det vara besvärligt att få bort dem. Det tar både tid och kan vara smärtsamt för hunden. Om varken du själv eller frisören kan reda ut tovorna återstår bara att ta fram klippmaskinen.

Borsta med en karda på ett begränsat område. Låter det när man borstar med kardan så är det bara att fortsätta. När det blir tyst är tovorna upplösta. Då kan man börja på ett nytt ställe. Det är viktigt att borsta ur pälsen överallt. Det brukar vara lätt att få till ryggen och sidorna, men glömmer att borsta där tovorna blir störst. De brukar finnas i armhålorna, på magen och på benen.

Läs mer:

 

Behöver jag trimma eller klippa min hund?

Vissa raser ska trimmas och andra klippas. Det finns många olika pälstyper. Är du osäker på vad som är bäst för din hund frågar du en hundfrisör eller din uppfödare. Det är viktigt att en päls som ska trimmas inte klipps. En välskött päls som trimmas regelbundet står emot väta mycket bättre och blir inte lika lätt smutsig. Blir pälsen för lång blir det en bena över ryggen och regnet kan tränga in till underullen.

Givetvis ska hundar bada när de är smutsiga. Välj ett schampo som är avsett för hundar. Det finns många sorter för olika pälskvaliteter. Be någon i husdjursbutik eller på apoteket om råd för vad som passar till just din hund.

Första gången hos hundfrisören?

Det finns ett par bra saker att tänka på om du ska ta din hund till en hundfrisör:

  • Bada inte senare än 2-3 veckor före trimning! En nybadad päls är för hal när man drar och stråna sitter hårdare fast i huden.
  • Är det däremot en hund som måste klippas så ska den badas alldeles innan klippning. Då är det mycket lättare att forma till pälsen och få till ett vackert resultat.
  • Rasta hunden väl innan. Tänk att stå nödig på ett trimbord i ett par tre timmar. Det är inte kul.

Trimning och klippning kostar en slant, men hundfrisören jobbar i flera timmar för att göra din hund fin. När du hämtar din hund från hundsalongen, vackert formad av ett proffs, möter du en gladare och piggare hund som utstrålar: Vad fin jag blivit!

Vilken pälstyp har din hund?

Läs mer om olika pälstyper hos hundar.

Läs mer
Gunnar Lindgren