Golden retrievers historia

Golden retriever är en hundras från Storbritannien, den härstammar från gränstrakterna mellan England och Skottland. Rasen kom till i slutet på 1800-talet hos rasens grundare Sir Dudley Coutts Marjoribanks, sedermera förste baron av Tweedmouth.

Stora fågeljakter var väldigt populärt under senare delen av 1800-talet och det fanns en efterfrågan på hundar som kunde apportera fågel och småvilt under jakterna. Att ha en egen stam av goda apportörer gav mycket hög status. Man ville ha en hund som lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet och röra sig bra både på land och i vatten. Andra egenskaper som var värdefulla var att de skulle kunna samarbeta väl både med sin förare och andra hundar. 1913 godkändes rasen och fick namnet Retrievers (golden or yellow) och rasstandarden skrevs. Den har varit i stort sett oförändrad sen dess.

 

Fakta om Golden retriever

  • 1950 kom Golden retriever till Sverige.
  • Det finns nästan 28 000 golden retrievers i Sverige.
  • En golden retriever kan bli 10-12 år gammal.
  • En fullvuxen golden retriever väger mellan 25 och 35 kg.
  • Hanhundar blir ca 60 cm höga medan tikar blir lite mindre.

golden retriever ligger på en gräsmatta

Kännetecken hos en Golden retriever

Golden retriever är en medelstor hund. Den ska vara symmetriskt byggd och ge ett kraftfullt och aktivt intryck. Den ska utstråla sundhet och vänlighet.

Golden retriever har en slät eller vågig päls som är glänsande och vattenavvisande. De har rikligt med tät underpäls som hjälper dem hålla värmen. Du kan se lite olika färg på golden retrievers, de finns i olika nyanser av gult, guld och crème.

Finns det svarta golden retrievers? Nej, det finns inga svarta golden retrievers men det finns andra svarta hundar som kan påminna om golden retriever i storlek och pälstyp. Till exempel flatcoated retriever.

Att köpa en Golden retriever

En typisk golden retriever är utåtriktad, följsam, vänlig och har en stark vilja att vara till lags. Den är social och vill gärna spendera tid med sin familj. Golden retrievern har ofta ett bra tålamod med barn och går oftast bra ihop med andra hundar och andra djur. Golden retriever kan därför vara ett bra val som den första familjehunden.

Hundrasens ursprung som apportör gör den till en arbetande hund som gärna aktiveras på olika sätt. Den är generellt väldigt allround och passar till många olika hundsporter. Alla golden blir lyckliga när de får använda sin nos och allra bäst är att få bära saker. De flesta golden älskar vatten – både rent och smutsigt!

Jakt golden retriever

Jakt golden retriever är inte en egen hundras. Man kallar dock ofta de hundar som föds upp för att användas vid jakt för ”jakt golden”. Dessa golden retrievers är ofta mörkare till färgen och har smidigare kroppsbyggnad. Om man inte ska jaga med sin golden retriever är det lämpligt att välja en valp från en golden retriever kennel med mer allround inriktning. Kolla med olika uppfödare om deras inriktning.

 

Sjukdomar och hälsostatus hos Golden retriever

Rasen räknas allmänt som en frisk och sund ras. Många individer blir över 10 år gamla.

Det finns hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD). Det finns också andra sjukdomar som man arbetar aktivt med i rasklubbens avelsstrategi.

Älskar du hundar? Här har vi samlat information:

Alla hundraser

Fakta om hundar

Fågelhundar

Jakthundar

Vad kostar en hundförsäkring?

Vad kostar det att försäkra en Golden retriever? Och vad ingår i hundförsäkringen?

Läs mer här
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert