Franska bulldoggens historia

Fransk bulldogg härstammar troligtvis som flera andra ”doggar” från molosserhundar i den antika grekiska provinsen Epirus och romerska riket. Mycket har hänt med hundrasen sedan dess. Den franska bulldoggen vi känner igen idag kom till hos entusiastiska uppfödare i Paris i slutet på 1800-talet. Hundrasen blev snabbt populär hos överklassen och i konstnärliga kretsar tack vare sitt utseende och sin karaktär. Den första rasklubben grundades 1880.

Till Sverige kom den första franska bulldoggen år 1913. Rasklubben bildades först 1982. Det är en väldigt populär hundras. I Sverige ligger den i topp 30 och den har också blivit utnämnd till en av världens tjugo mest populära hundraser.

Fakta om franska bulldogg:

  • Ursprung: Frankrike
  • Vikt: 8-14 kg
  • Livslängd: 10-14 år
  • Kännetecken: liten, kompakt, kort nos, stora öron
  • Personlighet: trevlig, humoristisk, anpassningsbar

Storlek och utseende hos fransk bulldogg

Fransk bulldogg eller ”fralla” som den kallas i Sverige, är en ganska liten hund men kraftig och kompakt. Mankhöjden är runt 30 cm och de väger 8-14 kg. De har ett kort, kvadratiskt huvud och uppstående öron, så kallade fladdermusöron. De har mörka runda ögon som sitter brett. Kroppen är bred framtill och smal över höfterna. Det här bidrar till intrycket av beslutsamhet, styrka och energi. De har en medfött kort svans, den är inte kuperad som man skulle kunna tro.

Det finns tre godkända färger. Vanligast är mörkt tigrerat med vita tecken. Du kan också se gul med eller utan svart mask samt “skäck” dvs vit hund med färgade fläckar. Helt vita ”frallor” finns också. Det finns frank bulldogg i fler färger som blå och svart men inte alla färger är godkända enligt rasstandard.

hund fransk bulldogg i skogen

Personlighet och egenskaper hos en ”fralla”

Fransk bulldogg är en trevlig, humoristisk och aktiv hundras som ofta utvecklar stora personligheter. De kan med all rätt kallas för hundarnas clown inte bara för sitt utseende utan för sitt lustiga sätt att bete sig. Det här är en typisk familjehund som gärna vill vara med överallt och anpassar sig bra till familjens rutiner. Det är en klok och lättlärd hund som gärna bjuder på en show när det finns publik.

 

Hälsa och sjukdomar hos fransk bulldogg

Om man väljer att köpa en fransk bulldogg ska man vara medveten om att hundrasen har en hel del hälsoproblem. De största problemen hänger ihop med att den franska bulldoggen är en brakycefal ras, det vill säga att den har en förkortad skalle och nos. Om nosen är alltför kort och näsborrarna trånga påverkas hundens andningsfunktion och förmågan att reglera temperatur. Många av dessa hundar måste opereras för att förbättra sin andningsfunktion.

Om hunden har kort nos och dessutom stora utstående ögon så ökar risken för ögonskador.

Hos den franska bulldoggen är det vanligt med allergier och hudbesvär. Det förkommer också problem som drabbar skelett och leder såsom ryggproblem och patellaluxation. Fransk bulldogg är dessvärre en av de mest sjuka hundraser vi har. För att försäkringspremierna för hundrasen ska kunna hållas på en rimlig nivå har veterinärvårdsförsäkringar generella undantag för behandling eller operation av luftstrupe, mjuka gommen, näsborrar eller förträngningar i svalg för bl a fransk bulldogg.

Försäkra en Fransk bulldogg

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för hund, veterinärvård och livförsäkring. Räkna fram ett pris direkt online.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert