Kelpiens historia

Hundrasen har sitt ursprung i vallhundar som britter importerade till Australien på 1800-talet. Kelpien utvecklades till en riktigt duktig vallhund som var till stor hjälp på alla fårfarmar.

Namnet på rasen kommer efter en berömd vallhund under 1870-talet som hette King’s Kelpie. Hon vann överlägset på det första vallhundsprovet i Australien och det blev stor efterfrågan på hennes valpar ”Kelpie pups”. Senare har rasen utvecklats till två varianter; australian kelpie och working kelpie, där uppfödning av den senare är mer uteslutande inriktad på vallande egenskaper.

Fakta om Australian kelpie:

  • Ursprung: Australien
  • Mankhöjd: 43-51 cm
  • Vikt: 14-21 kg
  • Livslängd: 10-14 år
  • Egenskaper: vallhund, intelligent, arbetsvillig, passar inte som enbart sällskapshund

Storlek och utseende hos australian kelpie

Australian kelpie är en mellanstor hund som är smidig och livlig. Tikar har en mankhöjd på 43-48 cm och hanhundar kan bli över 50 cm höga. Kelpies är atletiskt byggda, smidiga men samtidigt muskulösa. Man kan se på dem att det är villiga till rörelse och arbete.
Kelpie har en korthårig päls som är vattenavstötande. De kräver minimalt med pälsvård men de fäller en hel del päls. Vanligaste färgerna på australian kelpie är leverröd eller svart, men de kan också ha tantecken till det röda eller svarta, eller vara av färgerna fawn, leverbrun eller blå.

två vackra hundar australian kelpie på vintern

Egenskaper och temperament hos en australian kelpie

Australian kelpie är en vallhund och brukshund som är intelligent och lättlärd. Den älskar att arbeta och är väldigt uthållig. En kelpie kan arbeta i tajt team med sin förare men också lära sig att ta egna initiativ i arbetet. Det här är egenskaper som är perfekt i vallningsarbete men som också kommer till nytta i olika hundsporter. Kelpies är ofta väldigt glada i människor.

Det här är en hundras med massor med energi så de kräver en hel del motion och stimulering. Om man inte tänkt syssla med vallning passar det bra med hundsporter som agility, lydnad och bruks. Som ägare till en kelpie får man vara beredd att arbeta ordentligt med sin hund så den får utlopp för sina medfödda behov att jobba. De kan vara rätt krävande, inte minst som unghundar, och det krävs tålamod och konsekvens i träning. Kelpie lämpar sig inte som enbart sällskapshund men kan passa i en aktiv familj där det erbjuds arbetsuppgifter eller regelbunden träning.

Vad är det för skillnad på australian kelpie och working kelpie?

Båda dessa hundraser har samma ursprung, men under 1900-talet delades avelsarbete i två linjer, de som satsade mer på de vallande egenskaperna, working kelpie,  och de som satsade på utställning. Australian kelpie kallas i hemlandet för ”show kelpie”.
Utseendemässigt så kan de vara väldigt lika men working kelpie är ofta högre, längre och har en tunnare kropp. Australian kelpie är mer kvadratisk i formen. Det finns inte samma riktlinjer om utseendet i rasstandard för working kelpie. Där är rasstandard skriven med fokus på de vallande egenskaperna.

Vallande kelpies har en naturlig fallenhet för att valla får. De finns också kelpies som används vid vallning av boskap. De flesta som satsar på vallning väljer en working kelpie, men det finns också uppfödning av australian kelpies med vallande egenskaper.

kelpie som vallar får

Hälsa och sjukdomar hos en Australian kelpie

Det här är en hundras som betraktas som frisk och sund. Det förekommer höftledsdysplasi men hos en låg andel individer jämfört med många andra hundraser. Det kan också förekomma armbågsledsdysplasi och patella luxation.

Genomsnittlig livslängd på australian kelpie är 10-14 år men det finns också individer som blivit upp emot 17 år gamla.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat bra information och goda råd till dig som vill köpa hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert