Taxens ursprung

Tax härstammar från kortbenta grythundar i Tyskland. Ordet tax kommer från tyskans Dachs vilket betyder grävling. Hundtypen är känd sedan medeltiden. Man avlade fram kortbenta jakthundar speciellt för att jaga i gryt. I tidig litteratur omnämns bara den korthåriga varianten men man tror att de strävhåriga och långhåriga har lika gammalt ursprung.

De första taxarna som kom till Sverige var jakthundar som var mer allround. Sedan har hundrasen fortsatt utvecklas till långsamt drivande jakthundar och framför allt till trevliga sällskapshundar. De två mindre storleksvarianterna har avlats fram från början av 1900-talet genom att välja ut små individer av hundrasen. Svenska taxklubben grundades 1901.

två taxar strävhåriga

Vanlig tax, dvärgtax och kanintax

Det som är mest karakteristiskt för taxen är de korta benen och den långa kroppen. Tax finns i tre storlekar där omfånget på bröstkorgen avgör vilken variant den tillhör:

  • Kanintax är den minsta varianten med bröstomfång upp till 30 cm. De väger ca 3–4 kg.

  • Dvärgtax har ett bröstomfång på 30–35 cm och väger ca 4–6 kg.

  • Normaltax har ett bröstomfång över 35 cm och ska helst inte väga över 9 kg.


Korthårig, strävhårig eller långhårig tax?

Taxen förekommer med olika pälslag som korthårig, strävhårig och långhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad. Den korthåriga pälsen kräver ingen särskild pälsvård. Den strävhåriga pälsen behöver trimmas och ska inte klippas. Den långhåriga pälsen måste som på de flesta långhåriga hundar borstas regelbundet. Läs mer om pälsvård hos hund.

 

Egenskaper hos taxar

Tax är en vänlig hundras med jämnt temperament. Den är uthållig, modig och envis, något den har nytta av som jakthund. Det är en allsidig jakthund som i Sverige mest har använts vid jakt på rådjur. Det är framför allt de strävhåriga och korthåriga normalstora taxarna som har jaktegenskaper och fortfarande används som jakthundar. De långhåriga varianterna och de mindre taxarna är mer populära som sällskapshundar. De har inte samma jaktegenskaper.

porträtt av släthårig tax och långhårig tax

Hälsa och sjukdomar hos taxar

Taxen är hundras som ofta blir väldigt gammal. Det är en frisk hundras men det förekommer problem med diskbråck och andra ryggproblem. De hunduppfödare som föder upp taxar är uppmärksamma på de problem som förekommer och undviker att avla på taxar som har någon typ av ryggproblem.

 

Älskar du hundar? Här har vi samlat mer information:

Alla hundraser

Fakta om hundar

Vad kostar en hund

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt test för att välja hundras.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert