Fryser hunden om tassarna?

Ibland kan man se hunden börja hoppa på tre ben när det är kallt, men då är det köldkramp och inte förfrysning som är problemet. Tassarna är konstruerade så att de inte kan förfrysa så lätt. Vissa hundar påverkas givetvis mer än andra på samma sätt som att vissa hundar fryser mer än andra generellt. Om hunden tycker att det är väldigt obehagligt att gå på kallt underlag finns det skor eller tossor som man kan använda när det är som allra kallast.

Under vinterhalvåret kan väta och vägsalt vara ett större bekymmer än kylan. Efter promenader på vägbanor som är saltade är det bra att göra rent tassarna. Kontrollera att det inte finns några sprickor i trampdynorna eller i huden mellan dem. Torka tassarna och var extra noga med huden mellan trampdynorna. På en hund med lång päls kan det underlätta att klippa pälsen runt trampdynorna så det inte samlas lika mycket snö och is eller fukt och smuts.

Läs mer:

 

Klipp klorna på hunden

Klorna ska du klippa ofta. Det varierar från hund till hund men gör till vana att kolla dem varje vecka. Hellre klippa lite grann ofta än att låta klorna bli för långa. Numera finns det olika redskap för att klippa klorna. Det finns också leksaker som gör att hunden själv slipar ner klorna lite. Läs mer om att klippa klorna på hunden.

husse håller i sin hunds tass

Ta hand om hundens trampdynor

Det kan bildas sprickor på hundens trampdynor. På vintern är det lämpligt att ha som vana att smörja in ytorna med tassfett innan ni går ut. Det går ofta bra med vanlig vaselin.

På sommaren är det värmen som kan vara en utmaning. Asfalt eller sand kan bli väldigt varmt under soliga dagar. Hitta alternativ på promenaden så att hunden slipper de varmaste partierna.

Undersök om huden är frisk i utrymmena mellan trampdynorna. Är huden röd och svullen, pälsen rödbrun och det luktar ”gammal skurtrasa”, så har hunden drabbats av en svamp- och bakterieinfektion. Det kan hunden få i fuktig miljö. Prova att bada tassarna i ett medicinskt klorhexidinschampo som dödar både svamp och bakterier. Upphör inte problemen med tassbadet, låt en veterinär göra en grundlig utredning för att konstatera vad problemen kan bero på. Infektionen kan vara ett symptom på en underliggande allergi.

Klippar klorna på hunden

Se vår film och läs våra tips om hur du klipper klorna på hunden-

Läs mer
Linnéa Kjellén