Bichon frisés historia

Bichonhundar har funnits länge i Europa. Bichon frisé sägs härstamma från hundar som togs till Teneriffa på 1400-talet. De var redan då populära sällskapshundar och cirkushundar.

Under 1500-talet var de väldigt populära i franska hovet. Det finns flera historier om kungar som gärna hade sina små hundar nära sig hela dagarna och hovdamer som skaffade sig likadana hundar för att imponera på kungligheterna. Man kan se den här typen av hundar avtecknade på oljemålningar och porslinsfigurer.

Efter första världskriget uppmärksammades hundarna i Belgien och ungefär samtidigt började några hunduppfödare i Frankrike att intressera sig för hundrasen. Trots att hundrasen funnits länge var det först 1933 i Frankrike som man skrev en första rasstandard. Till Sverige kom den första bichon frise 1976.

Fakta om bichon frisé:

  • Ursprung: Frankrike

  • Mankhöjd: 23-30 cm

  • Vikt: 6-11 kg

  • Livslängd: 12-15 år

  • Egenskaper: glad, lättlärd, passar bra som första hund

Storlek och utseende hos en bichon frisé

Bichon frisé är en väldigt liten hundras som är max 30 cm i mankhöjd och väger max 11 kg. De är vita med ”tre svarta prickar”, det vill säga ögonen och den lilla nosen. Ofta klipper man bichon frisé kort på kroppen men lämnar päls på huvudet som klipps alldeles runt.

Pälsvården är krävande. Hunden ska kardas och kammas varje dag och behöver badas ofta. Efter ett bad ska pälsen fönas och kammas. Den behöver också klippas ofta. En stor fördel med pälsen är dock att den inte fäller. Eftersom hundrasen inte fäller så kan den vara mindre allergiframkallande än andra hundraser.

liten hund bichon frisé på en gräsmatta

Egenskaper och temperament hos en bichon frisé

Det här är en glad och lättlärd hund som gärna vill vara till lags. Den kräver måttligt med motion och aktivering, men fungerar också till hundsport som till exempel agility. Eftersom den har ett trevligt temperament och en behändig storlek så funkar den ofta bra till en oerfaren hundägare. Den är också ett bra val när man vill bli hundägare som pensionär.

 

Hälsa och sjukdomar hos bichon frisé

Hos hundrasen finns det som hos de flesta raser en del hälsoproblem. Det förekommer till exempel olika ögonsjukdomar, klåda och allergier, samt problem med rinnande ögon. Precis som hos andra hundraser är det noga att titta på föräldrarna till valpen samt ha en god dialog med uppfödaren. 

Försäkring till en Bichon Frisé

Läs mer om vad som ingår i hundförsäkringen och räkna ut ditt pris direkt online.

Läs mer
Linnéa Kjellén