Mopsens historia

Mops har ett historiskt ursprung i Kina, den anses härstamma från ”Happa-hunden”, en korthårig dvärghund som fanns redan på 700-talet. Det sägs att mopsen användes som värmekrus i kalla kinesiska palats.

Mopsen kom till Europa på 1500-talet och där har hundrasen utvecklats, framför allt i England. I Sverige har mopsen funnits sedan 1600-talet. På 1700-talet var mopsen väldigt populär hos hovet och överklassen. Sedan kom en period då man nästan glömde bort dem, vid första världskriget var de inte längre på modet. Idag är det igen en väldigt populär hundras som syns mycket.

Fakta om mops:

  • Ursprung: Kina
  • Mankhöjd: 25-36 cm
  • Vikt: 6,5-8 kg
  • Livslängd: 12-15 år
  • Egenskaper: nyfikna, komiska och vill gärna ha uppmärksamhet

Storlek och utseende hos mops

Mops är en liten kvadratisk och kompakt hund. Den väger 6,5-8 kg. Man förstår att mopsar väcker uppmärksamhet med sitt klotrunda huvud med en rynkad grimas, kraftiga korviga ben och en liten knorr på svansen. Du kan möta mopsar som har färg som silver eller aprikos, som är gulgrå eller svart. På de hundar som har en ljusare färg finns en kolsvart rand längs ryggraden, svarta öron och svart mask.

Mops har en kort, slät päls som kräver minimalt med pälsvård. Man kan tvätta och borsta den ibland för att ta bort lösa hår. Man behöver dock hålla extra koll på hudvecken och se till att de är rena. Om det samlas fukt eller smuts i hudvecken uppstår lätt infektioner.

hund mops ligger i solen på gräset

Temperament hos en mops

Mops må vara en liten hund till storlek, men det är en hundras med stor personlighet. De är nyfikna och komiska och vill gärna ha all uppmärksamhet. Mops är en glad och trofast hundras som ofta går bra ihop med andra hundar. På många sätt en okomplicerad hund. Mopsar är energiska och med på det mesta. De har dock ingen jaktinstinkt och är inte heller en brukshund, de är en perfekt sällskapshund.

Hälsa och sjukdomar hos mops

Mops är dessvärre en av de mer sjukdomsdrabbade hundraserna. Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonproblem.

  • Många av dessa hundar måste opereras för att förbättra sin andningsfunktion. Detta bidrar till mer frekventa veterinärbesök för rasen. För att försäkringspremierna för mops skall kunna hållas på en rimlig nivå har veterinärvårdsförsäkringar generella undantag för behandlingar av luftstrupe, näsborrar och förträngningar i svalg för bl.a. mops.
  • Eftersom mops ofta har en begränsad andning ska de inte utsättas för intensiv fysisk ansträngning. De behöver regelbunden motion som alla hundar, men man ska vara försiktig med ansträngning, speciellt vid lite högre temperaturer.
  • Den korta nosen och de stora ögonen gör också att ögonen blir väldigt utsatta. De drabbas lätt av skador på grund av yttre föremål som kommer emot ögonen.
  • Hundrasen har också problem med allergier som i sin tur leder till besvär som öroninfektioner, hudinfektioner och klåda. De har också en hög risk för neurologiska sjukdomar. Det finns många områden där hundrasens hälsa kan förbättras. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor för att förbättra rasens förutsättningar till en god hälsa.

Kolla in topplistan över populära hundraser.

Redo att köpa valp?

Här hittar du goda råd inför valpköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert