Border terrierns ursprung

Borderterrier är en hundras från Storbritannien. Den kommer från gränstrakterna mellan England och Skottland ”the border district”, därav namnet. I området fanns det olika hundar av den här typen som har gått under olika namn som Rothbury Terrier, Reedwater Terrier, Coquetdale Terrier, Elterwater Terrier och Ullswater Terrier. Dess ursprungliga användningsområde var som jakthund, speciellt grytjakt på räv. Man använde den också för att hålla undan grävling, utter, kaniner och råttor.
Borderterrier har stamtavlor som går så långt tillbaka som 1700-talet. Det var dock först 1921 som engelska kennelklubben erkände rasen. Uppfödarna av borderterrier hade inte någon brådska med att registrera hundrasen eftersom det vara jaktegenskaperna som var fokus.

Fakta om borderterrier:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Mankhöjd: 28-40 cm
  • Vikt: 6-7 kg
  • Livslängd: 12-15 kg
  • Användningsområde: jakthund eller aktiv sällskapshund

Storlek och utseende hos en border terrier

Borderterrier är en proportionerlig hund i behändig storlek. Eftersom hundarna ursprungligen skulle orka följa ett jaktlag en hel dag och ha krafter kvar att gå ner i ett gryt om det krävdes, så behövde hundarna vara snabba, uthålliga och tillräckligt smidiga för att ta sig igenom trånga passager. Borderterrier är inte mycket högre än 35 cm och väger runt 6-7 kg men har ändå styrka nog att hänga med en ryttare till häst.

Borderterrier är en strävhårig hund. Den har varm underull och en sträv överpäls som behöver trimmas två gånger per år. Färgen är röd, vetefärgad eller grå-röd-melerad med tantecken.

border terrier springer på en äng

Temperament hos en borderterrier

En borderterrier är en positiv hund med stor arbetsvilja. Den har ett stort aktivitetsbehov och vill allra helst jaga men kan också fungera bra i agility och lydnad. Den är lättlärd och lyhörd. Den kan vara egensinnig och ettrig men med rätt aktivering, tydliga regler och positiv förstärkning så blir det här en väldigt bra familjehund. Borderterrier fungerar ofta bra ihop med andra hundar.

 

Hälsa och sjukdomar hos borderterrier

Borderterriern är generellt en frisk ras. Som hos de flesta hundraser finns det några förekommande hälsoproblem. Hos borderterrier förekommer kramper samt problem med immunförsvaret som visar sig i till exempel klåda, allergi och öroninflammationer.

Redo att köpa hund?

Här hittar du nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén