Schäferns historia

Schäfer är en hundras från Tyskland. Hundrasen har ett ursprung från många olika typer av hundar som användes som vakt- och gårdshundar. Efterhand blev den mer anpassad till att valla får och det är också så den har fått sitt namn, schäfer betyder herdehund på tyska.

På slutet av 1800-talet blev aveln mer aktiv för att fortsätta utveckla hundrasens enastående arbetsegenskaper. År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen och då antog man den första rasstandarden. Det var framför allt två män, Max von Stephanitz och Artur Meyer som var de drivande krafterna för aveln och föreningen.

Tidigt förstod man att dessa fysiskt starka och lättdresserade hundar var lämpade för olika uppdrag inom till exempel krigsmakten och polisen. De började användas som polishundar i Tyskland redan 1901 och några år senare även i Sverige. Det finns berättelser om hundarnas hjältemodiga insatser under 1:a världskriget fram till idag. Tysk schäfer är fortfarande en av de mest använda hundraserna som tjänstehund.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Fakta om schäfer:

  • Ursprung: Tyskland
  • Mankhöjd: 55-65 cm
  • Vikt: 28-40 kg
  • Livslängd: 9-13 år
  • Egenskaper: lojal, nyfiken, modig, vaktande

Storlek och utseende hos schäfer

Schäfer är en medelstor till stor hund med robust, stark och muskulös kroppsbyggnad. En hane väger ofta upp till 40 kg och är drygt 60 cm i mankhöjd. Tikarna lite mindre. Man kan se lite skillnader i rasens utseende beroende på inriktning med aveln. De som främst används som brukshundar är lite mindre och smidigare samt mer rakryggade, de som främst används som utställnings- och sällskapshund är lite större till storleken och har mer sluttande rygg.

Färgen är vanligtvis svart med gulbruna eller grå tecken. Även helsvarta eller grå schäfrar förekommer. Det finns även långhåriga schäfrar.

schäfervalp leker med sin husse

Egenskaper och temperament hos en schäfer

En tysk schäferhund är en lojal och arbetsvillig hundras, den ska vara mentalt välbalanserad med självsäkerhet, uppmärksamhet och mod. En schäfer finner sig tillrätta i de flesta situationer och miljöer, den passar till alla arbetsuppgifter du ger den. Dess mångsidighet har gjort den till en av världens mest populära hundraser. Den används som tjänstehund inom flera olika områden och är också en eftertraktad tävlingshund och familjehund. Med ett bra ledarskap, tillräcklig motion och mental stimulans kan den som de flesta hundar slappna av med familjen i soffan.

 

Hälsa och sjukdomar hos tysk schäfer

Det sägs ibland att schäfern är "sönderavlad" och därför sjukare än alla andra raser. Utgår man från statistik hos försäkringsbolagen så är detta påstående felaktigt. De flesta individer är friska och starka hundar, men som hos de flesta hundraser finns det en del problem. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer, det finns också en hel del hudsjukdomar och allergier. Då det finns så många hundar av rasen schäfer kan det finnas stor variation i deras hälsa.

Redo att köpa hund

Här hittar du nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén