Labradorens historia

Labrador retriever härstammar troligen från Kanada. Fiskare använde hundarna vid andjakt samt att ta hjälp vid förtöjning av båtar, hundarna simmade iland med tamparna. Under 1700- och 1800-talen exporterades många av dessa hundar till Storbritannien. Till en början användes de främst som apportörer av småvilt på de stora jakter som var på modet under 1800-talet. Efterhand utvecklades labradoren till det den är idag. Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1903. Det är England som anses vara rasens hemland.

På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en undersökning 2012/2013 utnämndes labrador retriever till världens populäraste hundras! I Sverige är det den hundras som det finns flest av. (Jordbruksverket)

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Fakta om labrador retriever:

  • Ursprung: Newfoundland i Kanada, Storbritannien
  • Mankhöjd: 55-62 cm
  • Vikt: 25-36 kg
  • Livslängd: 10-12 år
  • Färger: svart, chokladbrun, gul

Storlek och utseende hos labrador

Labradoren är en stark, kompakt och rörlig hundras. Den har en mankhöjd på 55-62 cm och väger 25-35 kg. Hanhundar är ofta lite större än tikarna. Labradoren utstrålar vänlighet och intelligens. Den har en djup bröstkorg och en lågt ansatt rak svans. Svansen betyder mycket för labradoren när den arbetar i vatten. Hundrasen har en kort och tät päls som är vattenavstötande. Den har också riklig underull för att hålla värmen. Labrador finns i några olika färger. Den kan vara svart, brun eller gul. Den gula färgen finns i många nyanser från vit till nästan röd. Svart är den mest vanliga färgen hos labrador. Det finns också några väldigt ovanliga färger som uppkommer när grundfärgen är utspädd. Istället för svart färg blir labradoren grå och den bruna labradoren får en färg som silver. Dessa färger är inte godkända enligt rasstandard.

 

Egenskaper och mentalitet hos en labrador

Labradoren är en apportör med hög samarbetsvilja och arbetslust. Den är social, positiv och vänlig och ofta bra i kontakten med människor och andra hundar. Den är lättlärd, anpassningsbar och tillgiven och med alla dessa egenskaper är den populär i flera sammanhang. Labradoren används fortfarande som jakthund men är också väldigt populär som ledar-, service- och narkotikahund och självklart som familjehund.

Labradoren behöver rätt mycket motion. Det är en matglad hund som lätt lägger på hullet. Den behöver också stimuleras mentalt, aktiveras med meningsfulla uppgifter. Den vill gärna bära på olika saker och de tycker ofta om vatten!

tre labradorer i olika färger utomhus

Jaktlabrador

Uppfödningen av labradorer har olika inriktning. Jaktlabrador är en variant av labrador där uppfödarna valt att avla vidare på de labradorer som fungerar bäst i arbete med jaktapportering.

Labradorer av jakttypen har ofta en smärtare kroppsbyggnad och några av dem har ingen underull så att pälsen torkar snabbare.

De uppfödare som föder upp labradorer har olika målsättning med sin avel. Du som vill köpa en labradorvalp ska bestämma dig för vilken inriktning du är intresserad av och kontakta en uppfödare utifrån det. Om du inte ska jaga med din labrador är det lämpligt att välja en uppfödning med annan inriktning.

 

Hälsa och sjukdomar hos labrador

Labrador retriever är en relativt frisk ras. Det finns några problemområden som höfter (HD), armbågar (ED), fetma och hältor.

Hos stora hundraser som labrador är det relativt vanligt med höftledsdysplasi (HD).

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert