Vad kännetecknar en typisk sällskapshund?

Det finns många fördelar med att leva ihop med en hund. Hunden är en fin följeslagare som håller oss människor sällskap, skapar goda rutiner och de kan också ha en positiv inverkan på mental hälsa. Om man vill ha det fantastiska sällskapet av en hund men inte har planerat att tävla eller arbeta med sin hund så är det lämpligt att välja en hundras som är avlad för att vara sällskapshund.

Alla hundar mår bra av att motioneras ordentligt och få olika typer av aktivering, men hundraser som är avlade till sällskapshundar kräver inte lika mycket arbete som till exempel en vallhund eller en jakthund. Något sällskapshundar har gemensamt är att de är glada och mysiga hundraser som trivs tillsammans med sina människor och ofta tillsammans med andra hundar. De följer gärna med på upptåg med familjen men älskar också att vara hemma och mysa i soffan. De är lättlärda, ofta intelligenta och väldigt lojala.

Vissa hundraser lämpar sig inte som enbart sällskaphundar. Det är till exempel utpräglade jakthundar som Jämthund eller Vorsteh där man under många år avlats på deras jaktegenskaper. Det kan också vara brukshundar som rottweiler eller schäfer som har ett stort behov av att få arbeta på olika sätt. En till hundras som inte passar som sällskapshund är Siberian husky som är en tuff hundras som har ett stort behov av rörelse och gärna är mestadels utomhus.

bichon havanais valp leker på en gräsmatta

Små sällskapshundar

Att välja en liten sällskapshund kan ha många fördelar. En liten hund tar mindre plats i hemmet eller i bilen och kan vara enkel att ta med på olika platser. En liten hund äter mindre och är på flera sätt lättare att hantera. De flesta hundar som är framavlade till sällskapshundar är mindre till storleken. Här listar vi några av dessa populära hundraser:

Bichon havanais är en liten hundras från Kuba. En glad och nyfiken hundras som älskar uppmärksamhet. De är lättlärda och blir lätt familjens lilla cirkusartist. De tycker ofta inte om att vara ensamma längre stunder så de passar perfekt som sällskapshund till pensionärer.

Malteser är en av världens äldsta hundraser. Den är intelligent, glad och charmig. Det är en liten lugn sällskapshund som har lätt att lära sig nya saker och är väldigt anpassningsbar. Den har en vit silkeslen päls som kräver en hel del pälsvård men den fäller inte någon päls och många allergiker reagerar inte på den här hundrasen.

Mops är en till hundras som är framavlad för att vara vår följeslagare. De är roliga och sociala men de lider också av många hälsoproblem. Om man är intresserad av att köpa en mops måste man förstå vilket ansvar det innebär som hundägare.

Papillon är en liten söt hundras som passar både som sällskapshund och till flera olika hundsporter. Papillon kan passa perfekt för en familj som vill testa på t ex agility eller rallylydnad och samtidigt vill ha en riktigt trevlig sällskaphund.

Shih-tzu är en hundras med sitt ursprung i Tibet där de sades skydda mot onda andar. Det är en glad, vänlig och väldigt trofast hundras.

söt vit pudel tittar mot kameran

Mellanstora sällskapshundar

Det flesta utpräglade sällskapshundar är små hundar, men det finns också flera mellanstora hundraser som passar utmärkt som sällskapshund.

Cavalier king charles spaniel är en mindre spanielhund som är alldeles perfekt som sällskapshund. Den är social med människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Hundrasen har tyvärr vissa hälsoproblem som blåsljud på hjärtat och ögonproblem.

Kromfohrländer är en livlig hundras som är följsam och familjekär. Den har ökat i popularitet under senare år. Hundrasen passar bra som sällskapshund men är också gärna aktiv i t ex nosework eller agility.

Pudel är en hundras som finns i olika storlekar. Pudel är en intelligent och lättlärd hundras och de mindre pudelvarianterna passar alldeles utmärkt som sällskapshundar.

Whippet är en vinthund som använts som både jakthund och till kapplöpning. Idag är det främst en aktiv sällskapshund. Utomhus är det ofta full fart med mycket spring i benen, men inom hus vill de helst mysa i soffan och vara nära sina människor.

stor vit labradoodle ligger i solen

Stora sällskapshundar

Bland de större hundraserna är det ingen som är avlad för att vara enbart sällskapshund. Stora hundraser kräver mer av sin ägare både i utrymme och motion och ofta har de medfödda drivkrafter som man måste tillgodose på olika sätt. Några av de större hundraser som kan fungera bra som sällskapshund är:

Golden retriever är ursprungligen en apporterande jakthund. Idag finns det lite olika linjer inom rasen; de som avlas för jakt och de som avlas för utställning och sällskap. En golden retriever kan vara det perfekta sällskapet i en aktiv familj. Den är följsam, utåtriktad och vänlig.

Grand danois har tidigare använts som både jakthund och vakthund men idag är det mest en sällskapshund. Utmanande med en grand danois är givetvis storleken, en fullvuxen hane kan bli 90 cm i mankhöjd och väga över 90 kg! Hundrasen är vänlig, kärleksfull och väldigt trogen sin ägare.

Labradoodle är inte en egen hundras utan en korsning mellan pudel och labrador. En blandras kan variera mycket i både utseende och egenskaper men generellt för labradoodle är att de är sociala, glada, lättlärda och passar inte bara som sällskapshund utan även som servicehund och ledarhund. Många allergiker tål blandrasen vilket också har gjort dem väldigt populära.

 

Köpa sällskapshund

När man har bestämt sig för att skaffa sällskapshund är det dags att bestämma sig mer exakt för vilken ras som kan passa. Ett sätt att få rådgivning är att prata med andra hundägare, ta kontakt med de olika rasklubbarna eller kontakta uppfödare direkt. Du kan också ta hjälp av vårt Quiz för att välja hundras.

Det finns många fantastiska hundraser därute – du kommer också hitta din bästa vän!

Redo att köpa hund?

Här hittar du bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén