Historian bakom Grand danois

Grand danois har ett ursprung i stora tunga stridshundar som kom till Tyskland med kelterna. För att hundarna skulle bli snabbare och smidigare korsades de med vinthundar och användes till högviltsjakt. I Tyskland användes de framför allt till jakt på vildsvin.

Under 1800-talet minskade antalet hundar kraftigt, men den tyske statsmannen Otto von Bismarck var väldigt förtjust i rasen och utnämnde hundrasen till Tysklands nationalras och aveln tog fart på nytt.

Grand danois betyder ”stor dansk” på franska men varför hundrasen skulle ha ansetts vara dansk är okänt. I Sverige har man fött upp Grand danois sedan 1908.

Fakta om grand danois:

  • Ursprung: Tyskland

  • Vikt: 70-90 kg

  • Livslängd: 8-10 år

  • Färger: gul, tigrerad, blå, svart, harlekin

  • Personlighet: vänlig, lojal, kan ha vaktinstinkt

 

Världens största hundras

Grand danois är en väldigt stor hund med 70-90 cm i mankhöjd och de kan väga 70-90 kg. Individer inom hundrasen har varit med i Guinness rekordbok som världens största hund.

Även om de är väldigt stora ska de inte vara klumpiga utan utstråla kraft och elegans. De är högresta och man kan lätt associera till ädla hästar. Grand danois finns i fem olika färger: gul, tigrerad, svart, blå och harlekin. Harlekin är vit färg i grunden med oregelbundna svarta fläckar.

grand danois i färgen blå ligger på en gräsmatta

Att köpa en Grand danois

Grand danois är en vänlig och lojal hundras. Den är kärleksfull och vill gärna kela och till och med sitta i knät trots sin storlek. En Grand danois kan vara reserverad mot främlingar men inte aggressiv. De har en viss jaktinstinkt men det var längesen de användes till jakt. Det är framför allt en sällskapshund som är populär i utställningsringarna. De används på vissa håll fortfarande som vakthund.

En utmaning med att ha en Grand danois är givetvis storleken. Man bör ha utrymme för att ha en sådan här hund i hemmet, i bilen och i sin omgivning. De är generellt lugna, men precis som alla hundraser är de aktiva som valpar och unghundar och de växer snabbt. De passar perfekt som en familjehund eftersom de ofta fungerar bra ihop med barn.

 

Hälsa hos en Grand danois

Det finns en hel del hälsoproblem relaterade till hundrasens storlek och för att de växer så snabbt. Första levnadsåret är väldigt viktigt. Valpen måste få rätt typ av foder och lagom mängd motion. Man måste vara försiktig med hårda aktiviteter eller tuff lek med andra hundar.

Man måste också vara noga med uppfostran tidigt eftersom hunden snabbt blir stor och stark. Man ska till exempel lägga fokus på koppelträning och följsamhet.

Andra hälsoproblem som drabbar rasen är tonsillit (infektion i halsmandlarna), magsäcksomvridning och kardiomyopati (förstorat hjärta). För att undvika magsäcksomvridning är det bra att ge hunden fler små portioner mat under dagen istället för stora portioner. Man ska också undvika motion eller aktivitet direkt efter att hunden har ätit.

Redo att köpa hund?

Här hittar du bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert