Drivande jakthundar

I Sverige är det vanligt med drevjakt. Vid den typen av jakt går drevkarlar för att driva viltet mot skyttar som sitter på pass i ett jakttorn eller annan utsedd plats i skogen. I drevet kan man ha med sig drivande hundar. Vanliga hundraser som används vid drevjakt på hare, räv och rådjur är tax, drever och olika typer av stövare.

Vildsvin jagar man också under drevjakt. Vid drevjakt på vildsvin är det viktigt att man har en jakthund som klarar av att driva vildsvin utan att vara för skarp eller för svag. Det är en riskfylld jakt och hundarna ska ha säkerhetsväst på sig. Populära jakthundar för vildsvinsjakt i Sverige är till exempel wachtelhund, slovensky kopov och plotthund.

Det finns andra hundraser som är kortdrivande eller stötande. De rör sig inte lika långt från föraren och stöter upp viltet när de kommer nära. Typiska stötande hundar är Cocker spaniel och Engelsk springer spaniel.

jakthund wachtel ligger utomhus

Ställande jakthundar

När man jagar älg använder man sig av ställande jakthundar. Hundarna arbetar lösa i terrängen och letar upp viltet. När de hittar en älg är de lugna och försiktiga för att inte skrämma älgen. Sen använder de ett skall för att tala om för föraren var älgen står. Skallet gör också att älgen koncentrerar sig på hunden och står alldeles stilla.

Typiska hundraser som används vid älgjakt är jämthund, norsk älghund, karelsk björnhund och olika typer av lajka.

lajka arbetar vid jakt i skogen

Fågelhundar

Hundraser som är apporterande eller stående fågelhundar är mest användbara vid jakt på fågel. De stående fågelhundarna har medfödda beteenden är ställa sig och peka på fågel som gömmer sig i gräs eller buskar. De visar jägaren var viltet befinner sig och skrämmer det sedan så att jägaren får möjlighet att skjuta. När viltet är skjutet springer de och hämtar, dvs. apporterar viltet. Läs mer om fågelhundar.

Utöver de stående fågelhundarna finns det flera hundraser som är experter på att apportera. Många av våra vanligaste hundraser är den här typen av hund, exempelvis golden retriever, labrador och tollare.

Vad ska man ha för hundförsäkring till sin jakthund?

Det är alltid bra att ha en hundförsäkring till sin hund så att man kan få hjälp om hunden måste åka till veterinären. Om man jagar med sin hund finns det ökad risk att den skadar sig. Antingen för att den springer så fort den kan genom skog och över vägar eller för att den skadas av ett vilt djur.
Moderna djurförsäkringars hundförsäkring omfattar de skador som kan inträffa vid jakt. Det är lämpligt att hunden har skyddsväst på sig, framför allt vid jakt på vildsvin. Om hunden blir skadad av ett rovdjur eller av vildsvin så betalar man ingen självrisk. Läs mer om vår hundförsäkring.

Grythundar

Många olika terrier är så kallade grythundar. De används vid jakt på räv eller grävling där det krävs att hunden vågar krypa in i ett mörkt gryt. Flera av dessa hundraser är också duktiga på att jaga råttor och sorkar och det var något som man hade användning av mer förr i tiden. Typiska grythundar är jack russel terrier, borderterrier och tysk jaktterrier.

tysk jaktterrier springer i skogen

Att träna en jakthund

För att få en riktigt bra jakthund krävs det mycket träning. Även om hunden har medfödda instinkter och beteenden måste man som hundägare hjälpa hunden att lära sig hur de ska kontrollera sina instinkter och förstå att det är föraren som bestämmer. Man får lägga mycket tid på grunderna i lydnad och sedan komplettera med alla de moment som krävs för den typen av jakt man ska hålla på med. Bland det viktigaste man kan lära hunden är att bryta jakten och komma tillbaka till föraren så att lära hunden ett lockrop eller en annan tydlig signal ska man börja med tidigt.
Man ska också komma ihåg att jakten pågår under en begränsad tid på året så hunden ska också lära sig att vara en sällskapshund.

Vill man inte jaga med sin hund är det lämpligt att välja en annan hundras än de utpräglade jakthundsraserna. Samtidigt finns det mer eller mindre jaktinstinkt även hos många av de vanliga sällskapshundarna. För att stimulera en hund med hög jaktinstinkt kan man aktivera den på andra sätt än jakt. Man kan arbeta med spårövningar, träna lydnad och hitta aktiviteter där hunden får utlopp för sina medfödda behov och sin vilja att arbeta.

Funderar du på att köpa jakthund?

Här hittar du bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén