Whippets bakgrund

Hundrasen anses ha uppkommit i England under mitten av 1800-talet. Man korsade en mindre greyhound med italiensk vinthund och terriers av olika slag. Målet var att få fram en liten snabb vinthund att användas vid hetsjakt på hare. Hundrasen kallades från början snap dog och fanns både som strävhårig och släthårig.

Att hundrasen fick namnet whippet finns det olika förklaringar till. En är att hundrasen har en piskliknande svans ”whip”. En annan är att man vid kapplöpning eller jakt brukade ropa ”whip it” till hundarna, vilket betyder ungefär ”skynda på”.

Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1890 och kom till Sverige redan i början på 1900-talet.

Fakta om whippet:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Mankhöjd: 45-56 cm
  • Vikt: 12-14 kg
  • Livslängd: 12 till 15 år
  • Egenskaper: pigg, aktiv, kelig, kan ha hög jaktinstinkt

Storlek och utseende hos whippet

Whippet är en liten till mellanstor hundras.  Mankhöjden ligger runt 45 cm och de kan variera ganska mycket i vikt men väger sällan över 15 kg som fullvuxen.
Hundrasen finns i många färger som alla har olika mycket inslag av vitt. De vanligaste whippetfärgerna är:

  • Brindle – också kallad tigrerad, som är en randig eller marmorerad päls i två eller tre färgtoner, som också finns som blåpigmenterad
  • Fawn – en beige ton som även den finns som blåpigmenterad
  • Svart

två whippet myser i sin hundbädd

Temperament hos en whippet

Det här är en hundras som är glad och öppen med en positiv inställning till livet. De är ofta väldigt keliga med stort behov av närhet och älskar att krypa upp i soffan eller sängen tillsammans med resten av familjen.

Det är samtidigt en pigg och aktiv hund. Whippet är väldigt mångsidig och fungerar både som sällskapshund, tävlingshund, utställningshund eller till och med servicehund. De kan vara framgångsrika i allt från viltspår och agility till lydnad och kapplöpning.

Eftersom den har en bakgrund som jakthund är det många som tränar och tävlar i lure coursing. Svenska vinthundsklubben arrangerar officiella arbetsprov för hundrasen i lure coursing.

 

Hälsa och sjukdomar hos whippet

Whippet är en relativt frisk och sund hundras med få ärftliga sjukdomar eller defekter, men det förekommer diskbråck och cushings syndrom. Cushings syndrom innebär en överproduktion av kortisol som oftast drabbar äldre hundar.

Whippet kan ha problem med tandsten och som hos alla hundar är det viktigt att borsta tänderna på hunden och hålla tänderna fria från tandsten. Läs mer om tandvård för hund.

De har en slät päls som är lätt att hålla ren. Man kan bada hunden vid behov eller bara torka av den med en trasa. Som hos alla hundar ska man också vara noga med kloklippning.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat bra tips och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén