Olika typer av vallhundar

Det finns olika typer av vallhundar. Förr i tiden var det vanligt att man hade en liten snabb och smidig hund som höll koll på fåren och en stor och kraftigare hund som skyddade fåren och skrämde bort vilda djur. De större hundarna kallades herdehundar.

I Sverige är det idag ovanligt att man använder herdehundar för att skydda boskap, men det finns många vallhundar som arbetar med att valla får eller kor. De olika vallhundsraserna kan ha lite olika egenskaper och vallar djuren på olika sätt. Man kallar vissa hundraser för kroppsvallande vilket betyder att de vallar djuren genom att använda sin fysiska närvaro och hela tiden röra sig upprätt i pendlande rörelser. Andra hundraser säger man visar ”eye”. En sådan hund vallar med en mer eller mindre hukad kroppsställning, smygande rörelser, en sänkt svans och en blick som har en nästan hypnotisk effekt på fåren. Det finns vissa vallhundsraser som är bättre på arbete med nötkreatur.

 

Lista på vanliga vallhundar

Några vanliga och populära vallhundraser:

Australian shepherd är en hundras från USA. Det här är en kroppsvallande hundras. De flyttar djuren genom att röra sig mycket runt djuren och är oftast bäst på att arbeta bakom djuren och driva dem framåt.

Belgisk vallhund är en hundras som finns i flera olika varianter. Den vanligaste är malinois. Den här hundrasen avlades ursprungligen fram till att valla och vakta får. Det är en väldigt mångsidig hundras och på senare år är den mer populär som tjänstehund eller i olika hundsporter.

Border collie är en hundras från Storbritannien. Det här är en vallhund som typiskt visar eye och det ser ut som den smyger runt fåren. Border collie anses vara den smartaste hundrasen som finns. De är väldigt samarbetsvilliga och därför också populära inom olika hundsporter.

australian shepherd som vallar ett får

Isländsk fårhund är den enda hundrasen med Island som hemland. Den isländska fårhunden har använts som både vallhund och gårdshund och har varit viktig för folk på landsbygden på Island.

Ungerska vallhundar finns det flera stycken; pumi, puli och mudi är de man oftast tänker på. De här hundraserna är väldigt populära som aktiva sällskapshundar och passar bra till många olika hundsporter, speciellt pumi och mudi.

Working kelpie och Australian kelpie är vallhundsraser från Australien. I Australien och andra länder där det finns stora fårfarmar använder man kelpie som arbetande hundar. De arbetar lika bra ute på stora slätter som inne i fårfållorna. Fårbönder är ofta beroende av den hjälp de får från hundarna.

Västgötaspets är en gårds- och vallhund som är bäst på att valla nötkreatur. Rasen hette tidigare svensk vallhund. Det här är en kroppsvallande hundras och trots den lilla storleken är de modiga och kan vara tuffa mot korna.

Missa inte vår avdelning där vi samlat information om en mängd olika hundraser.

working kelpie som vallar nötkreatur

Att träna en vallhund

För att få en bra vallhund krävs det mycket träning, både med och utan djur. Dels måste hunden lära sig hur man beter sig i närheten av djuren, dels måste hunden vara väldigt lydig så att den arbetar med djuren på det sätt som föraren vill. En rutinerad vallhund kan göra många delar av jobbet själv, men det tar flera års arbete att komma dit.

Även de djur som ska vallas måste vänja sig vid hundar så man kan inte bara ge sig in i en fårhage och testa. Om fåren eller korna inte är vana vid hundar krävs det en van hund och duktig förare de första gångerna.

Det allra bästa om man vill komma igång är att gå en kurs hos en rutinerad tränare som har egna hundar och får. Ofta kan man gå en introduktionskurs och sedan fortsätta mer kurser och träningstillfällen på olika nivåer. På kursen får man se hur hunden beter sig med fåren och man får tips till olika moment som man kan träna på även utan djur i närheten.

De flesta vallhundar fungera också bra som aktiva sällskapshundar om man stimulerar dem med andra uppgifter än att valla. Eftersom de är fulla av energi, lättlärda och samarbetsvilliga så är de populära i de flesta hundsporter.

Redo att köpa vallhund?

Vi har samlat bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén