Hundrasen Pomeranians historia

Pomeranian är en variant av tysk spets. Man tror att deras ursprung kan vara spetshundar som fanns redan på stenåldern. Just den här lilla varianten av den tyska spetsen har utvecklats i England under 1800-talet.

Under början av 1800-talet importerades tyska spetsar till England, bland annat med drottningen Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. De hundarna var oftast vita och var större än den typ av Pomeranian som vi ser idag. Efterhand ökade intresset för mindre hundar och då började man behålla de dvärgväxta valpar som föddes och avlade på dem. Rasen fick ett stort uppsving när drottning Victoria visade intresse för och födde upp hundar av rasen. 1891 bildades The Pomeranian Club i England.

Fakta om pomeranian:

  • Ursprung: Tyskland

  • Vikt: 1,8-2,5 kg

  • Livslängd: 12-16 år

  • Kallas också: dvärgspets

  • Personlighet: vänlig, livlig, kan skälla mycket

Dvärgspets

Hundrasen pomeranian har haft många namn. Fram tills för drygt 100 år sedan kallades dessa spetshundar för Pommerska hundar i Sverige efter ett område i Tyskland, Pommern, där många spetshundar fanns. I England kallades hundrasen Fox dogs, i Tyskland Wolf-Spitz och i Frankrike Loup Loup. I Sverige tog man tyska namnet Zwergspitz som sedan övergick till Dvärgspets och nu använder man namnet Pomeranian.fyra pomeranian i olika färger

Storlek och utseende hos pomeranian

Det här är en väldigt liten hund med kort kropp och en dubbel päls som står rakt ut från kroppen. De ser ut som små fluffiga bollar. Pomeranian har en mankhöjd under 30 cm och väger runt 2 kg.

Du kan träffa på pomeranian i lite olika färger där de vanligaste är vit, orange, röd, brun, svart, creme eller olika nyanser av sobel. Sobel innebär att minst en tredjedel av hårstrået är mörkare i toppen. Oftast är grundfärgen gul, i olika styrkor, allt från nästan vit till röd. Topparna är ofta svarta eller i alla fall mörkare än grundfärgen. Vissa har endast en skugga längst ut på hårstrået, andra är så pass mörka att de ser nästan svarta ut. Det finns också pomeranian som är black and tan, det vill säga att de är svarta med bruna fält i ansikte, på bröstet och på tassarna.

En pomeranian behöver måttligt med pälsvård. Man får räkna med att borsta igenom pälsen en gång i veckan och mer i perioder när hunden fäller sin päls. Pomeranian är sällan kortklippt, men man kan trimma pälsen runt tassarna och runt öronen.

Temperament hos pomeranian

Pomeranian är en pigg, positiv och vänlig hundras som ofta är hemkär och väldigt fäst vid sin familj. Det är först och främst en sällskapshund och en populär hund för utställning. Hundrasen aktiveras gärna i hundsporter som agility, flyball och rallylydnad. Som de flesta hundar uppskattar den också aktiviteter där den får använda nosen och sitt luktsinne som till exempel nosework.

 

Hälsa och sjukdomar hos pomeranian

Eftersom Pomeranian är så liten är den ömtålig och kan inte leka med större hundar eller små barn.

I rasen förekommer en del hälsoproblem som till exempel patella luxation (lösa knäleder) och hormonella besvär som påverkar pälsen. Det visar sig genom att hunden mer eller mindre förlorar sin päls.

Hundförsäkring för Pomeranian

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-hansa. Se vad en hundförsäkring skulle kosta och läs mer om vad som ingår i försäkringen.

Räkna här
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert