De flesta hundar älskar att använda sin nos för att lösa uppgifter. I nosework placeras dofter på olika platser. Svårighetsgraden ökar genom att man placerar flera olika dofter i olika gömmor samt arbetar i olika miljöer. I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst men i tävling i Sverige så är det Eukalyptus, Lagerblad eller Lavendel.

Vem kan hålla på med nosework?

Den här hundsporten passar alla som har en hund som tycker om att arbeta med nosen. Det spelar ingen roll om du har en stor eller liten hund. Det viktigaste är att ni vill göra något roligt tillsammans. Det krävs heller ingen särskild utrustning så det är enkelt att träna hemma på egen hand.

Om du vill tävla i Nosework måste hunden först klara ett doftprov som den tidigast får göra vid 10 månaders ålder. Efter att hunden har fyllt ett år kan den börja tävla. En stor del av tiden på tävlingsplatsen handlar om att vänta på sin tur att få söka, så all typ av miljöträning är nyttigt.

Vad behöver jag för att komma igång?

Det är alltid nyttigt att gå en kurs med hunden så kolla med din lokala brukshundsklubb eller andra som erbjuder kurser om deras utbud. På en kurs i nosework får du det stöd du behöver för att komma igång samt nyttig information om sporten och träningen.

Vill du träna hemma så behöver du belöning, en doftkälla och lådor som du kan gömma doften i. Du kan till exempel ta en glasburk med lock som du kokar så att den är så ren som möjligt. I glasburken lägger du toppen på en tops med en droppe av doftämnet på. Gör hål i locket på burken så har du en doftkälla.

Du börjar med att lägga en hundgodis på locket till burken så att hunden kopplar ihop doftkällan med belöning. Sedan ställer du några lådor på rad och placerar doftkällan i den första lådan. Låt hunden arbeta i lugn och ro och så fort den visar att den har hittat doften ger du beröm. När hunden har förstått vad den ska göra flyttar du doftkällan till en annan låda och efterhand kan du ha flera lådor som står spridda i hemmet. För att öka svårighetsgraden ytterligare så kan man göra samma övning utomhus.

Du kan också träna på vilket sätt hunden ska visa att den har hittat doften. Du kan lära den att markera genom att sätta eller lägga sig, titta på dig eller skälla. Du väljer själv det som passar dig och din hund.

Vilken nytta ger nose work?

Hunden får både mental och fysisk stimulans när de ska hitta dofterna. De flesta hundar blir väldigt nöjda av att få lösa uppgifter med nosen som hjälp och brukar bli härligt trötta efter ett träningspass.

Du kan också lära hunden att hitta dofter som du har nytta av så att du utvecklar träningen till att hunden söker upp det du vill.

Läs mer om att träna uppletande med hunden.

Få ut mer av hundkursen

Här hittar du bra tips på hur du får ut så mycket som möjligt av en hundkurs.

Läs mer
Linnéa Kjellén