Bakgrund till bichon havanais

Bichon havanais är en liten hund som ursprungligen härstammar från Medelhavsområdet. Man tror att de sedan togs från Teneriffa till Kuba och där utvecklades till den hundras vi ser idag.  På Kuba var de väldigt uppskattade sällskapshundar åt aristokratin. Det var prestige att ha en havanais hos de rika sockerodlarna. De hade hundarna främst som sällskap men de användes också till att driva nötkreatur och höns.

Från Kuba tog överklassen hundar med till USA där uppfödning tog fart under början av 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1988, och har sedan dess ökat i popularitet och är nu en av de populäraste hundraserna.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Fakta om bichon havanais:

  • Ursprung: Kuba

  • Mankhöjd: 23-27 cm

  • Vikt: 4,5-7 kg

  • Livslängd: 14-16 år

  • Egenskaper: perfekt sällskapshund, passar bra som första hund

Storlek och utseende hos bichon havanais

Bichon havanais är en liten och robust hundras som mäter ca 23-27 cm i mankhöjd. De har hängande öron och stora mörka ögon. De har naturligt en långhårig päls men det finns de som väljer att ha sin bichon havanais kortklippt. Bichon havanais kan ha alla möjliga färger; Vit, Cream, Champagne, Guld, Röd, Fawn, Soble, Brindle, Silver, Blå, Svart och Brun (Choklad). De kan vara enfärgade eller ha en grundfärg och sedan fläckar i annan färg. Vissa valpar föds svarta för att sedan ljusna och bli mer silver eller blå. Även vissa bruna valpar ljusnar med åldern.


Att köpa en Bichon havanais

Bichon havanais är en perfekt familje- och sällskapshund. De är lättlärda, tillgivna och ivriga att vara till lags. Det är ett bra val när man skaffar hund för första gången. Bichon havanais fungerar ofta bra ihop med andra hundar och även katter.

Från sitt ursprung har de inte några vallande instinkter kvar, men de uppskattar att vara med sin ”flock” och följer gärna med på alla möjliga utflykter. Precis som alla hundar behöver de motion och stimulans, men en bichon havanais behöver inte lika mycket motion som många större hundraser.  De passar också utmärkt till hundsporter som agility och rallylydnad eftersom de är så lättdresserade. Hundrasen har använts som cirkushundar och i det lilla charmtrollet kan man se en liten clown. En nackdel med bichon havanais kan vara att de ofta är pratglada och skälliga.

 

Allergivänlig hund?

Bichon havanais har en lång silkeslen päls som kräver en hel del pälsvård. Fördelen är att hundrasen inte fäller. Deras päls anses gynnsam för pälsdjursallergiker, det verkar som att sannolikheten för en allergisk reaktion är lägre än för flertalet hundraser. Detta är dock högst individuellt. Läs mer om allergivänliga hundar.
Det finns hundägare som väljer att ha sina bichon havanais klippta. Med en kortklippt hund blir det inte lika mycket daglig pälsvård.

två glada bichon havanais springer på en äng

Hälsa hos Bichon havanais

Det här är en hundras som ofta lever länge. Det är en generellt sett frisk hundras men det förekommer hjärtsjukdomar, patella luxation (lösa knäleder) och ögonsjukdomar.

En ögonsjukdom som drabbar bichon havanais är PRA, Progressiv Retinal Atrofi. Det är en ärftlig sjukdom som leder till att hundens syn stegvis försämras och till slut blir hunden blind. Eftersom den är ärftlig rekommenderas ögonlysning på alla hundar av rasen som ska användas i avel.

 

Vad säger en hundägare:

"Det här är min första hund och jag tänkte att bichon havanais kunde vara ett bra val eftersom de är lättlärda och anpassningsbara. Det är en perfekt hund för mig som bor i stan och som gärna tar med hunden överallt och på resor. Både storleken och mentaliteten. Den är för mig en allergivänlig ras som inte ger mig några allergiska besvär. Om man tar väl hand om hunden är den även helt luktfri.

Vår lille havanais är nog ganska rastypisk. Han är frisk och glad. Han är anpassningsbar och enkel att ha att göra med. Han är uppmärksam och vill alltid vara till lags. Även om han kanske inte älskar att klippa klorna så går han med på allt, dock ibland med en liten suck. Han uppskattar lika mycket lek och bus som mys och gos i soffan.

Han är extremt glupsk! Han äter allt från smarrig hundmat till en liten bit sallad eller en tablett mot avmaskning. Samtidigt har han ett fint bordsskick och väntar med att äta tills man har sagt ”varsågod!”.

Det bästa med just bichon havanais är nog att de är väldigt lätta att kommunicera med, de lyssnar uppmärksamt och är inkännande. De kan vara lugna när det behövs men de är aldrig tråkiga. Det är en glad och lycklig hund med ett humör som verkligen smittar av sig. Det är en social ras som alltid vill umgås. En utmaning kan vara att de kräver en del pyssel, framför allt med pälsen, men det är det värt!"

Älskar du hundar? Här har vi samlat information:

Redo att köpa hund?

Vi har samlat nyttig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer här
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert