Historia

Papillon är en variant av dvärgspaniel som har ett ursprung så tidigt som 1500-talet. Hundarna var väldigt populära vid hoven, till exempel Marie Antoinette hade papillonhundar. Den papillon som vi känner till idag utvecklades i Belgien i slutet på 1800-talet. Det var också då första hundarna med resta öron dök upp, tidigare var de hängande.

1955 skilde man de olika varianterna av rasen åt med olika namn. De som hade resta öron blev Papillon (dagfjäril) och de med hängande öron blev Phalène (nattfjäril).

Under 1950-talet fick papillon fäste i Sverige. Det var Margita Ströberg som mötte en papillon under en semesterresa i Italien och blev väldigt förtjust. Hon importerade några hundar från England och satte igång med sin uppfödning. Idag är det här en av de mest populära dvärghundarna, inte bara i Sverige.

Spana in vår senaste topplista över populära hundraser.

Kännetecken och egenskaper

Papillon är en liten hund med en mankhöjd på ca 28 cm. Den har en stolt hållning och ett lätt elegant steg, de ger ett livligt och väldigt vackert intryck. 

Papillon har silkig päls, en vit botten och med få fläckar i annan färg, oftast ser du svart eller olika nyanser av brunt. Det är öronens form som har givit namnet till rasen, de har stora stående öron som liknar fjärilar.

Papillon och Phalène har samma rasstandard förutom öronen. Phalène har som nämnt ovan hängande öron. Trots att dessa olika varianter kan födas i samma kull så räknas de som två olika raser. Många av uppfödarna har båda rasvarianterna.

Det här är en utpräglad sällskapshund som är livlig, klok och lättlärd. Eftersom rasen gärna är med där det händer saker och lär sig lätt så är den väldigt populär i hundsporterna agility och lydnad.

papillon står ute i vinden

Hälsa

Det här är en sund och frisk hundras som ofta blir mycket gammal.

Det finns ett hälsoprogram mot PRA. PRA är en ögonsjukdom, Progressiv Retinal Atrofi, vilket innebär en fortskridande förtvining av näthinnan. Hunden tappar långsamt helt eller delvis synen. Sjukdomen finns hos många olika hundraser och är idag inget större problem hos just Papillon tack vare hälsoprogrammet.

Sommarvalp eller vintervalp?

När är bästa tiden att skaffa hund? Hur ska man planera inför att hämta en valp?

Läs mer
Linnéa Kjellén