En av världens äldsta hundraser

Shih tzu har sitt urprung i Tibet där den har funnits i århundraden. I en DNA-analys relativt nyligen genomförd kan man se att Shih tzu är en av de äldsta hundraserna.

I Tibet var shih tzu en helig hund och de sades skydda mot onda andar i hemmen och i klostren. Hundar av den här typen gavs regelbundet som gåvor från Tibet till kejsaren i Kina. Trots att kejsardömet i Kina upphörde i början på 1900-talet fortsatte aveln av dessa små hundar i palatset åtminstone fram till slutet på 1920-talet. Samtidigt spred sig hundarna utanför palatset och även västerlänningar började med uppfödning av shih tzu. Hundrasen spred sig bl a till Norge och England. Det är dessa hundar som blev grunden till den shih tzu vi känner till idag.
Rasen kom till Sverige 1950.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Fakta om shih tzu:

  • Vikt: 5-7 kg
  • Mankhöjd: max 27 cm
  • Ursprung: Tibet
  • Livslängd: 10-16 år
  • Användningsområde: sällskapshund, bra som första hund

Storlek och utseende hos shih tzu

Shih tzu är en liten robust hund, stark och spänstig. Den får inte vara högre än 27 cm och väger upp till 7 kg. Hundrasen har mycket päls, lång och tät, och den finns i alla tänkbara färger. Shih tzu anses vara en allergivänlig hundras för att pälsen växer och blir längre utan att fälla. Pälsen kräver dock mycket vård. Många hundägare väljer att har pälsen på en shih tzu kortklippt, både för att det ser fint ut men även för att pälsen blir lättare att sköta.

Shih tzu har en självmedveten hållning och ett uttrycksfullt ansikte.  Stora, mörka ögon som charmar dem den möter. James E. Mumford, lärare och kompositör från USA, gav en levande beskrivning av rasen i en amerikansk shih tzu-tidning: "Ett stänk av lejon, flera teskedar kanin, några gram av huskatt, en bit hovnarr, ett stänk av ballerina, ett uns av en gammal gubbe, en del tiggare, en tesked av apa, en del sälunge, ett stänk av teddybjörn och resten hundar av tibetansk och kinesiskt ursprung."

två porträtt på shihtzu, lång päls och klippt

Temperament hos shih tzu

Det här är en utpräglad sällskapshund. Den är glad, vänlig och livlig. Trofast sin ägare och uppskattar mänsklig närhet. Shih tzu har en benägenhet att härma både människor och andra djur vilken gör den till ett riktigt charmtroll. Den är anpassningsbar och går ofta bra ihop även med andra hundar.

Shih tzu är ofta ett bra val första gången man skaffar hund. Är du intresserad av en shih tzu valp kan du leta upp en uppfödare och höra mer om rasen. Läs mer om att köpa hund.

Hälsa och sjukdomar hos shih tzu

En shih tzu blir ofta gammal, runt 12 år eller äldre. Det vanligaste problemområdet som man söker veterinärvård för är ögonen. Om ögonen är överdrivet utstående så finns det en ökad risk för skador utifrån.

Shih tzu kan också ha andningsproblem på grund av formen på huvudet. Om nosen är för kort påverkar detta andningen.

Köpa hund?

Här hittar du många goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert