Labradoodles historia

Det sägs att första gången en labradoodle medvetet avlades fram var 1989 i australien. Syftet var att ta fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi. Pudeln fäller ingen päls, och labradoren har utmärkta egenskaper som ledarhund. Kombinationen skulle bli perfekt.

Labradoodle har gjort sig populär inte bara som ledarhund utan även som sällskapshund och terapihund. Den är idag en väldigt populär blandras.

När man korsar en labrador och en pudel så får man en blandras som kallas första generations labradoodle.  I första generationen kan avkomman variera en hel del i storlek och utseende. När man avlar i flera generationer på labradoodle blir resultatet mer och mer stabilt och det blir mer förutsägbart hur avkomman kommer se ut. Det pågår seriöst avelsarbete med labradoodle men det är än så länge inte på väg att bli en egen ras. De räknas alltså fortfarande som blandras.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Missa inte heller vår avdelning där vi samlat information om en mängd olika hundraser.

 

Hur stor är en labradoodle?

Eftersom labradoodle är en blandras kan de variera en del i utseende. Det är oftast en mellanstor till stor hund med en mankhöjd på upp till 65 cm. De kan ha en vikt som varierar från 10–40 kg. Vissa uppfödare delar in storlekarna i standard, medium och mini. En mini labradoodle är max 43 cm hög och väger 7-12 kg.

 

Egenskaper och temperament hos en Labradoodle

Labradoodle beskrivs med en mängd positiva egenskaper som sociala, trygga, glada, lättlärda, vänliga med mera. Det är inte underligt att de har blivit väldigt populära som familjehund. De är ofta bra med barn och anpassningsbara till olika miljöer. De passar perfekt i den aktiva familjen som vill ta med sig hunden i alla aktiviteter de hittar på. Labradoodle har också visat sig vara väldigt passande som ledarhund och servicehund.

 

Australiensisk labradoodle

Det finns lite olika varianter av labradoodle:

  1. Labradoodle som är en korsning mellan pudel och labrador och som också ibland kallas origin labradoodle.
  2. Australiensisk labradoodle som också har cocker spaniel i sin stamtavla. Australiensisk labradoodle, förkortas ofta ALD, har avlats fram i flera generationer och finns numera i tre olika storlekar.
  3. Cobberdog är ytterligare en variant där man har korsat pudel, labrador, cocker spaniel men också andra raser som till exempel lagotto romagnolo och irländsk vattenspaniel. De flesta cobberdogs har en småkrullig tät päls.

 

Labradoodles pälstyper och färger

Labradoodle kan ha olika typer av päls. ​Man kallar typerna fleecepäls eller ullpäls. Fleecepälsen är  mjuk och luftig. Den kan vara lockig, vågig nästan helt rak. Labradoodle med fleecepäls har nästan alltid en mustasch. Ullpälsen är lockigare och liknar mer ullen hos ett får. Variationen i pälstyp är stor så det går inte alltid att avgöra vilken typ hunden har.

Labradoodle kan ha alla möjliga fina färger. Man kan inte alltid avgöra på en valp vilken färg den kommer få som vuxen då färger både kan blekna eller bli kraftigare med åren. Några av de vanliga färgerna är:

  • Cream – som är gräddvit färg och svart nos.
  • Aprikos – är samma färg som cream men mer brunt pigment.
  • Karamell – är en ljus brun färg och hunden har brun nos.
  • Brun – finns i flera olika nyanser från ljust till mörkt, och hunden har brun nos.
  • Svart – är en helsvart färg och hunden har svart nos. Svarta valpar kan blekna mer eller mindre och färgen ändras till Blå eller Silver.

Labradoodle kan också vara flerfärgade. Då har de mer eller mindre vita fält tillsammans med en grundfärg.

 

Allergivänlig hund?

Det finns inga hundar som är allergifria och hur man som människa reagerar när man har en allergi är individuellt. Det har visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär. Mängden allergener, det vill säga de ämnen man reagerar allergiskt mot, varierar mellan olika kullar men också mellan olika hundindivider. Läs mer om allergivänliga hundar.

labradoodle valp springer på en gräsmatta

Hälsa

Eftersom det här är en blandras som dessutom är relativt ny finns det inte tillräckligt med underlag för att uttala sig om labradoodles hälsa. Seriösa uppfödare är alltid noga med att föda upp så friska och sunda hundar som möjligt.

Vad kostar en hundförsäkring?

Kan man försäkra en blandras? Läs mer om våra försäkringar till hund och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert