Historia om Malteser

Man tror att Malteser har funnits som hundras i mer än 2000 år. Man har till exempel sett att filosofen Aristoteles nämnde den här typen av hundar i sina texter ca 300 år f Kr. Trots att hundrasen har en lång historia så vet man inte exakt var den uppstått någonstans. Man skulle kunna tro att namnet avslöjar att den är från Malta men det finns många fler orter runt medelhavet som har den typen av namn. Italien räknas som hundrasens ursprungsland.

Från renässansen var Malteser väldigt populär hos kungligheter. Man hade hundarna som sällskap och kunde ha dem i sängen för att få lite värme från dem. Man ansträngde sig under 1700-talet för att göra dem så små som möjligt men det gick för långt och man fick börja avla med andra hundraser för att rädda hundrasen. Man tror att man korsade malteser med asiatiska dvärghundar under 1800-talet och att Malteser då fick lite mer av en terriers karaktär.

Fakta om Malteser:

  • Vikt: 3-4 kg
  • Mankhöjd: 20-25 cm
  • Ursprung: Italien
  • Användningsområde: sällskapshund
  • Pälsvård: borstning varje dag

Storlek och utseende hos Malteser

Malteser är en liten hund med en mankhöjd på 20-25 cm och en vikt på 3-4 kg. De har en vit silkeslen päls som kräver en hel del pälsvård. De byter från valppäls till vuxenpäls när de är ca åtta månader gamla och därefter fäller de nästan inte alls. Tack vare att de inte fäller och inte heller har någon underull så finns det allergiker som reagerar mindre på hundrasen, därför klassas Malteser ofta som en allergivänlig hund. Pälsen måste dock borstas varje dag för att undvika tovor. Man bör också bada hunden regelbundet.

Det finns de som väljer att ha sin malteser kortklippt för att minska problem med att kvistar eller annat skräp fastnar i pälsen. En kortklippt malteser kräver inte lika mycket pälsvård.

Malteser har en kolsvart nos och stora mörka ögon. Man behöver hjälpa hunden att hålla ögonen torra och rena samt att man ska plocka öronen rena från hår. Man kan själv lära sig mer om pälsvård genom att till exempel prata med uppfödaren eller andra erfarna hundägare.

vit fluffig malteser springer ute

Temperament hos en malteser

Malteser är en hundras med lugnt men alert temperament. Den är charmig, vänlig och intelligent. Den är pigg och livlig men samtidigt kelig och tillgiven. Det är en utpräglad sällskapshund men kan ha lite vaktande egenskaper och varna familjen om en främling kommer. Malteser blir lätt skällig. Om malteser tränas från att den är valp kan man lära den att inte skälla på allt och alla utan endast varna när det finns något att varna för.

Man kan förstå att den är populär som sällskapshund eftersom den är väldigt anpassningsbar och vill följa med på det mesta. Den tar lika gärna långa promenader eller tränar en hundsport som att ligga i soffan och kela eller följa med på ett café i stan.

Eftersom hundrasen kräver en hel del pälsvård ska man vänja hunden redan vid tidig ålder att man badar, fönar och borstar den samt klipper klorna och undersöker ögon och öron.

Hälsa hos en Malteser

Det här anses vara en generellt frisk och sund hundras men det förekommer hälsoproblem som knäledsfel (patellaluxation) och navelbråck. Det förekommer också några ärftliga ögonsjukdomar. Det är rätt vanligt med rinnande ögon hos en Malteser vilket brukar leda till att pälsen runt ögonen blir missfärgad till en rödbrun färg. Om hunden har problem med rinnande ögon ska man alltid uppsöka veterinär för att utesluta en eventuell behandlingsbar orsak som felväxande ögonhår eller tilltäppta tårkanaler.

Redo att skaffa hund?

Vi har samlat bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert