Historia och bakgrund till Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel är en hundras från Storbritannien. Namnet har den fått efter kung Charles II. Han hade en hel liten flock av dessa hundar.

Hundar av den här typen har funnits i Europa i hundratals år. Man kan till exempel se små spanielhundar på väldigt gamla målningar. Ursprungligen var det små jaktspaniel som man korsade med kortnosade dvärghundar från Asien. Under 1700- och 1800-talet blev hundrasen mer och mer kortnosad, och den hundras som idag heter King Charles Spaniel skapades. 1926 tog man tag i aveln för att återigen få en långnosad spaniel. 1945 la man till ”cavalier” till namnet för att skilja varianterna åt och cavalier king charles spaniel registrerades som enskild ras. Hundrasen finns spridd över hela världen och anses vara en av världens mest populära sällskapshundar.

Till Sverige kom hundrasen i början på 1960-talet och idag finns fler än 11 000 hundar av rasen registrerade.

Fakta om Cavalier king charles spaniel:

  • Vikt: 5-8 kg
  • Mankhöjd: 30-35 cm
  • Ursprung: Storbritannien, England
  • Användningsområde: sällskapshund
  • Vanliga sjukdomar och skador: hjärtproblem

Storlek och utseende hos en Cavalier?

Cavalier king charles spaniel är en liten välbalanserad hund som väger 5-8 kg och sällan blir högre än 35 cm i mankhöjd. Den lilla spanieln har ett milt och glatt uttryck. De har stora, mörka runda ögon och långa hängande öron med mycket päls på.

Cavalier king charles spaniel har en lång, silkig päls som finns i några olika färger:

  • Black & tan; som är svart med rödbruna tecken

  • Ruby; som är varm kastanjeröd

  • Blenheim: som är kastanjefärgade tecken på vit botten. Den här färgen har fått namnet efter Blenheim palace, där en brittisk hertig födde upp spanielhundar i just denna färg.

  • Tricolor; som är svart och vitt över kroppen med rödbruna tecken.

Pälsen måste borstas regelbundet, speciellt bakom öronen där pälsen lätt tovar sig. Man klipper inte en cavalier, men man kan klippa lite av pälsen runt tassarna.

två söta cavalier king charles spaniel tricolor

Egenskaper hos Cavalier king charles spaniel

Det här är en hundras som ofta passar som första hund till en nybörjare. Det är vänlig och samarbetsvillig och lever upp till allt man kan tänka sig att man vill ha av en sällskapshund. Den tycker om att arbeta så förutom utställning är det många aktiviteter som passar hundrasen. Till exempel lydnad, agility, rallylydnad och spår.

Hundrasen är sällan nervös eller aggressiv och ofta social både med människor och andra hundar. Den är glad och käck och enkel att ha att göra med. På senare tid har det blivit populärt att korsa Cavalier med till exempel pudel till blandrasen som kallas Cavapoo

 

Hälsa, sjukdomar och vanliga problem

Rasens vanligaste hälsoproblem är blåsljud på hjärtat. Blåsljudet beror på en kronisk hjärtklaffsdegeneration, valvulär endokardos. Det här är en ärftlig sjukdom och man har ett hälsoprogram för hundar i Sverige. Alla hundar som ska användas i avel ska ha ett hjärtintyg utan anmärkning. Med hälsoprogrammet har man sett en förbättring i att färre unga hundar insjuknar.  

Rasens hängande öron kan göra att hunden får lindriga öronproblem, på samma sätt som på andra hundar med sådana öron.

Det finns också en neurologisk sjukdom hos hundrasen, Syringomyelia. Sjukdomen kan orsaka svår smärta. Symtom på sjukdomen uppträder oftast före tre års ålder men kan visa sig senare i livet. Det är inte känt hur vanlig sjukdomen är.

Vilken hundras ska man välja?

Läs våra råd om hur man kan tänka när man ska välja hundras.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert