Labradoodle

En av de mest populära blandraserna är Labradoodle. Det här är en korsning mellan Labrador och Pudel. Bakgrunden till korsningen var att man ville få fram bra servicehundar till synskadade personer som hade pälsallergi. Det visade sig bli en väldigt bra blandning som idag är väldigt populär som sällskapshund.

Cockerpoo

En Cockerpoo är en blandning mellan Cocker spaniel och Pudel. De kallas också Cockapoo eller Spoodle. Man kan antingen korsa en Amerikansk eller Engelsk cocker spaniel med en pudel och oftast är det med en mellanpudel eller dvärgpudel. Cockerpoo kan variera mycket i både utseende och temperament, som med många andra blandraser. Den här blandningen är sällan allergivänlig. blandras cockerpoo leker på en äng med blommor

Cavapoo

Cavapoo är som namnet avslöjar en korsning mellan Cavalier King Charles spaniel och Pudel. Det vanligaste är att man använder någon av de mindre storlekarna på pudel. Det är en Cavapoo som nyligen fått flytta hem till Kronprinsessans familj på Haga. Det här är en glad och sällskaplig hund men som med alla blandraser vet man inte riktigt hur stora de kommer bli, vilken typ av päls de kommer få eller om de får med sig några hälsoproblem från de raser som man har korsat.

Cavachon

Cavachon är en så kallad ”designer dog” där man har korsat Cavalier King Charles spaniel med Bichon Frisé. Eftersom det är en blandning mellan två raser kan det skilja i utseende och temperament, men Cavachon är ofta en söt liten fluffig hund som är vänlig och glad.

Maltipoo och Yorkiepoo

Det här är två små söta blandraser. Man korsar dvärgpudel eller toypudel med Malteser respektive Yorkshire terrier. Båda blandningarna är glada och charmiga sällskapshundar. De är väldigt sociala och vill sällan vara ensamma, men å andra sidan hänger de gärna med på allt. Eftersom Yorkshire terrier är just en terrier kan blandrasen Yorkiepoo vara lite tuffare än man räknar med.

blandras maltipoo på en strand

Cobberdog

Cobberdog är en hundras som numera är godkänd som en ras under utveckling i Australien. Det är en renrasig Labradoodle. Rasen började som en blandning mellan Labrador och Pudel, men sedan har man fortsatt avel på friska och trevliga individer och skapat en ny hundras. Bland det allra viktigaste med en Cobberdog är att de har ett passande temperament för att bli en bra servicehund. Cobberdog betyder ”hundvän”.

Att köpa en blandrashund

Om man väljer att köpa en blandrashund måste man själv ha större kontroll på vad som gäller för den raskorsningen. Med en renrasig hund så kan man hitta information och stöd hos en rasklubb eller kennelklubb. Där finns det dokumentation och statistik som bland annat kan visa vad rasen har för hälsostatus och mentalitet.

Med en blandras kan man bara göra en kvalificerad gissning om hur korsningen blir utifrån vilka raser som ingår. Korsar man en yorkshireterrier med en pudel så vet man inte om det blir mer av en terrier eller mer av en pudel. Hunden kan i värsta fall få med sig hälsoproblem från båda raserna.

När efterfrågan på valpar av en viss korsning är stor ökar risken för oseriösa uppfödare och säljare. Många tar ut överpriser för sina valpar. Var alltid noggrann när du väljer att köpa en valp. Här är några saker som är viktiga:

  • Fundera noga innan du köper en valp. Man binder som hundägare upp sig för 10-15 år framåt. Att köpa en valp ska inte ske på en spontan ingivelse.

  • Se till att få träffa tiken och hanhunden som är föräldrar till valpen så att du kan se att de är trevliga och friska. När du träffar valpen ska den också vara frisk och pigg. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den.

  • Kräv att valpen är veterinärbesiktigad, vaccinerad och chipmärkt. Se till att få dokumentation på det. Gör upp ett köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är.

  • Åk hem till den som säljer valpen så att du vet varifrån valpen kommer. Du får också en bild av hur valpen har haft det första tiden i livet. Köp aldrig en valp av en säljare i bil och köp aldrig en insmugglad hund!
  • Köp aldrig en hund som är yngre än 8 veckor!

  • Försäkra hunden innan du hämtar hem den. Det går bra att teckna hundförsäkring även för en blandrashund.

Gör vårt test för att välja hundras.

Läs mer om att Köpa hund och om Olika hundraser.

Kan man försäkra en blandras?

Det går bra att teckna vår försäkring även för blandrashundar. Läs mer om vår försäkring och räkna ut ett pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén